Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yenimahalle’de Tartışmalı Dönüşüm

Başkentteki 7 kentsel dönüşüm alanından biri olan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar ile Yenimahalle Belediyesi arasındaki anlaşmazlık sürüyor. Mahalleliler kabul edilebilir şartlarda sözleşme talep ederken, Başkan Fethi Yaşar, yaklaşık 300 yurttaşın belediye yönetimi ile anlaştığını, anlaşmaya varılmayan evleri yıkmadıklarını

Cumhuriyet Ankara
Yenimahalle’de Tartışmalı Dönüşüm

Başkentteki 7 kentsel dönüşüm alanından biri olan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar ile Yenimahalle Belediyesi arasındaki anlaşmazlık sürüyor. Mahalleliler kabul edilebilir şartlarda sözleşme talep ederken, Başkan Fethi Yaşar, yaklaşık 300 yurttaşın belediye yönetimi ile anlaştığını, anlaşmaya varılmayan evleri yıkmadıklarını söylüyor ve “Herhangi bir rant peşinde değiliz” diyor.

Yenimahalle ilçesinde bulunan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Duyar döneminde Yenimahalle Belediye Meclisi kararıyla kentsel dönüşüm projesi içine alındı. Mahalledeki yaklaşık 700 hak sahibi, belediye meclisi kararına göre hazırlanan sözleşmeyi imzaladı. Ancak yurttaşlar sözleşmenin çıkarlarıyla bağdaşmadığını, belediye yönetiminin hiçbir şey vermeyip çok şey aldığı bir sözleşme imzalattığını belirterek fesih yoluna gidilmesini istediler.

Yerel seçimlerde mahalleli, AKP’li belediye yönetimini, başlattığı proje ve imzalattığı sözleşme nedeniyle, kendi ifadeleriyle “sandığa gömerek” oylarını, propaganda döneminde kentsel dönüşüm projesini sonlandıracağını söyleyen CHP’li Fethi Yaşar başkanlığındaki yönetim kadrosuna verdiler. Ahmet Duyar döneminde sözleşmeyi imzalayan yurttaşların bir kısmı sözleşmenin feshedilmesi için Yaşar yönetimine dilekçe verdi. Başvurulardan bazıları kabul edildi ve sözleşmeleri feshedildi. Ardından yıkım ekipleri çevik kuvvet eşliğinde Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ndeki birçok evi yıktı. Çıkan arbedede yaralananlar oldu, hatta iddiaya göre, kendi evinin yıkılmasını engellemek için çatıya çıkan bir genç, zabıta memurları tarafından aşağıya itilerek hastanelik oldu. Şimdi mahalleli bir sonraki yıkımın ne zaman olacağını bilmediğinden korku içinde bekliyor. Yine iddiaya göre zabıta kıyafetli birileri “2-3 güne yine geleceğiz, evlerinizi boşaltın” sözleriyle tehdit ediyor. Yurttaş, sorunun çözülmesi için daha iyi şartlarda hazırlanmış, kendilerinin de taraf olduğu, maddeleri üzerinde söz sahibi olabilecekleri bir sözleşme istiyor.

‘Anlaşma yolu esas’

AKP’li Ahmet Duyar yönetimindeki Yenimahalle Belediyesi, Belediye Meclisi kararıyla Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ni 2008 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan etti ve bu karar gereğince, hak sahibi ve belediye arasında imzalanacak bir sözleşme hazırladı. Yurttaşlar, bu sözleşmenin “Gece karanlığında yapılan operasyon ve baskılarla imzalatıldığını” savundu. Belediyelere yetki veren yasanın 73. maddesinin “Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşma yolu esastır” düzenlemesine sahip olduğunu anımsatan yurttaşlar kendileriyle belediye arasındaki anlaşmanın gönüllü yapılmadığını belirtti.

Yurttaşlar, belediyenin kendini bağlayıcı hiçbir maddeye sözleşmede yer vermediğini, sorumluluk almadığını ileri sürdü. Mahalleli, sözleşmenin, kentsel dönüşüm projesi kapsamında üretilen konutların hak sahiplerine ne zaman verileceği, bu evlerin nerede olacağı, evlerin kalitesi, büyüklüğü ve proje bitimine kadar verilecek kira yardımı, enkaz bedeli gibi konulara değinmediğini belirttiler. Mahalle sakinleri, imzadan sonraki 30 gün içinde evlerini terk etmelerinin istendiğini söylediler. “2008 Şubat ayından bu yana proje alanında çakılmış tek bir çivi yok” diyen yurttaşlar, yıllarca kira ödemek zorunda kalabileceklerini, sözleşmede kira yardımının miktarı ve yıllık artış oranları konusunda belediyeyi bağlayıcı hiçbir hükmün yer almadığını belirttiler.

‘Karşınızda koskoca belediye var!’

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, tüm bu gerekçelerle kentsel dönüşüm projesine ve imzalatılan sözleşmeye karşı çıkmak için Barınma Hakkı Bürosu kurdular. Büro çatısı altında örgütlenen yurttaşlar, yerel seçimlerde kendilerine “Kentsel dönüşüm projesini durduracağı, hak sahiplerine müstakil tapu vereceği” yönünde vaatler veren CHP’li Fethi Yaşar’a oy verdiler. Öyle ki Yaşar, bu yönde vaatlerinin bulunduğu bir seçim broşürünü imzalamıştı, mahalleliler de broşürün altına “1 Mart 2009 Pazar günü” notunu düşmüşlerdi. Fethi Yaşar ve kadrosu yönetime gelince, Duyar döneminde hazırlanan sözleşmeyi imzalayan birçok mahalleli sözleşme fesih dilekçesi hazırladı ve belediye yönetimine sundu. Sundukları dilekçeyle yurttaşlar, “Sözleşmenin kuruluş aşamasında görevliler tarafından, ‘sözleşmeyi imzalamamız gerektiği, aksi takdirde var olan evimizin de elimizden alınacağı ve hiçbir hak iddia edemeyeceğimiz’ belirtildi. Hatta ‘Karşınızda koskoca belediye var, onunla mı uğraşacaksınız, evleriniz iki yılda teslim edeceğiz’ denilerek sözleşme yapmaya yönlendirildim. Görevlilerin hilesi ile sözleşme yapıldığını öğrendim. Bu durum yapılan sözleşmeyi hukuka aykırı kılmaktadır” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/yenimahallede-tartismali-donusum_83351.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!