Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yeşil Vadi Artık Siyah Vadi Oldu

Yeşil Vadi, artık bir mesire alanı değil çöplük alanına dönüşmüş durumda.

yapi.com.tr
Yeşil Vadi Artık Siyah Vadi Oldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Dilovası Belediyesi tarafından ortak yapılan Dilovası-Tavşancıl Yeşil Vadi Mesire ve Park Alanı geçtiğimiz haziran ayında hizmete açıldı. Hizmete açılma zamanında alanda incelemelerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, “Dilovası bir değer daha kazandı. Büyükşehir Belediyemiz ve Dilovası Belediyemizin ortaklaşa yaptığı bu çevre projesi için kurumlara teşekkür ediyorum. Doğal güzelliğiyle halkımıza hizmet edecek bu eser hepimize hayırlı olsun” diye projeyi öve öve anlatmıştı. Bakan Ergün tarafından bir çevre projesi olarak nitelendirilen Yeşil Vadi, 30 bin metrekarelik alanda yürüyüş parkurları ve piknik alanları da olan bir alan. Bu proje ile, Türkiye’de çevre kirliliğinin en yüksek değerlerine sahip olan Dilovası için tasarlanan ”daha yeşil, daha temiz bir Dilovası” fikri yaratmaktır.

Çöplük alanına dönüştü

Evrensel'den Aysel Ebru Ökten'in haberine göre, yaklaşık 6 ay sonra Dilovası’nın nefes alma yeri olarak nitelendirilen Yeşil Vadi, artık bir mesire alanı olarak değil çöplük alanına dönüşmüş durumda. Halkın nefes almak için oturduğu bu bölgede artık hayvan leş kokuları var. Aynı zamanda vadinin içinden geçen Eynarca Deresi’nin suyu da artık siyah akıyor. Daha önce haberini yaptığımız Kömürcüler OSB nedeniyle bölgede yaşayamayan, hastanenin bu bölge içerisinde olmasından dolayı sağlık hizmetlerine ulaşamayan Dilovalılar bu seferde nefes depoları alanının kirletilmesiyle karşı karşıyalar.  Kömürcüler OSB tarafından gelen atıkların Çatalçeşme Deresi’ne akmasıyla suyun renginde görülen değişim ile  aynı zamanda kokusundaki farklılıklar da gözler önüne seriliyor.

Yağmur yağdığı zaman havaya yayılan kömür ve kimyasal koku insanları evlerinden çıkamaz duruma getirirken mesire alanının da artık kullanılamaz durumda olması insanları kötü etkiliyor. Büyük bir hevesle açılışı yapılan mesire alanının bugünkü durumuna ilişkin yetkililer bir şey yapmazken halk duruma tepkili.

‘Kömürcüler OSB kapatılsın’

Durumu yetkililere aktardıklarını söyleyen Dilovası Ekos-der Başkanı İsmail Sami, “Vali ile yapılan çalıştayda çevre meselelerini konuştuk. Resmi makamlar ve siyasiler halkın sağlığını bozan bu çevre kirliliğinin aslında farkındalar. Biz yıllardır dernek olarak Dilovası’nın her tepesinden görülebilecek bu kirliliğe karşı duruyoruz. Adatepe’deki kimyasal tanklara Kömürcüler OSB’nin insan sağlığını bozan kirliliğine karşı mücadele veriyoruz. Biz bu çalıştayda da Kömürcüler OSB’nin, Dilovası’ya ciddi bir zarar verdiğini söyledik. Bize ilk söylenen kömürcüler OSB’nin standartlara uygun bir yere yapılmadığıydı. Şimdi görüyoruz burası insan hayatını tehlikeye atan boyuta geldi. Biz Kömürcüler OSB’nin kaldırılmasını istiyoruz. Bu tesis neresinden bakılırsa bakılsın halk sağlığına aykırı durumdadır. Kömürcüler OSB’nin altından akan dere kömürcülerin bütün pisliğini alarak Yeşil Vadi’ye uzanıyor ve  vadi içerisinde oturduğunuzda Çatalçeşme Deresi’nin kokusunu bariz biçimde hissedebiliyorsunuz” diye konuştu.

Hastalık yayabilir

Vadinin altında bulunan hurda deposunun da suyun pislenmesinde önemli bir etkisi olduğuna dikkat çeken Sami, “Bu dere en kısa zamanda temizlenmelidir, çünkü dere temizlenmedikçe de hastalıklar başlayacak. Bizim asıl dikkat çekeceğimiz diğer nokta da Dilovası’da insanlar bir tek hafta sonu bu yeşil alanlarda rahat bir nefes alıyor. fakat artık buralar da oturulamayacak durumda olduğu için Eskihisar’a ya da Hereke’ye gitmek durumunda kalıyor. Yani Dilovası’nın her yanında sanayinin kirli yüzü ile karşı karşıya kalıyoruz. Yetkililerden buna bir çare bulmalarını, bizim yaşamımıza saygılı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yesil-vadi-artik-siyah-vadi-oldu_140924.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!