Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yusufeli'nden Ekonomiye 330 Milyon Lira Katkı

Artvin’in 90 kilometre güneyinde, Çoruh üzerinde temeli atılan Yusufeli Barajı, Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 3’üncü en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı olacak.

yapi.com.tr/AA
Yusufeli'nden Ekonomiye 330 Milyon Lira Katkı

Baraj, 270 metrelik yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek gökdelenlerini dahi geride bırakacak ve Türkiye’nin en yüksek yapısı özelliğini taşıyacak. Barajın dev gövdesinin inşası için yaklaşık 2.9 milyon metreküp beton kullanılacak. Bu baraj için, 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutluk inşaat malzemesi kullanılacak. Su depolama kapasitesi 2.2 milyar metreküp olan barajda 540 megavat kurulu gücünde hidroelektrik santral yapılacak. Bu sayede yılda 1 milyar 827 milyon kilovat saat elektrik üretilecek. 486 milyon lira bedelle ihale edilen barajın inşaatını Kolin, Cengiz ve Limak’ın oluşturduğu iş ortaklığı gerçekleştirecek. Öz kaynakla ve Türk mühendisler tarafından inşa edilecek olan baraj milli ekonomiye yılda 330 milyon lira katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama bin kişi istihdam edilecek. Projenin temel atma törenine canlı bağlanarak ‘inşaat süresi’ için pazarlık yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, baraj suları altında kalacak Yusufeli’ni ‘deniz manzaralı’ olarak yeniden inşa edeceklerini söyledi. Erdoğan, yüklenici firmalardan Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’e, “7 yıl size yakışmaz” dedi ve süre 5 yıl 3 aya indi. Pazarlık 29 Mayıs 2018 tarihinde teslim sözüyle ile tamamlandı.

Deriner Barajı ile Avrupa’nın 4, dünyanın 6’ncı en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajına sahip Türkiye, Yusufeli Barajı’nın tamamlanmasıyla bu alanda dünya 3’üncülüğüne yükselecek. Böylece bu alanda Türkiye’nin prestiji yükselecek. Dünyanın en yüksek çift eğrilikli beton kemer barajı şu anda 292 metrekil yükseklikle Çin’deki Xiaowan Barajı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yusufelinden-ekonomiye-330-milyon-lira-katki_105177.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!