Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Zaha Hadid'in Sadece Adı Kaldı

Kartal’da mimar Zaha Hadid’in çizdiği kentsel dönüşüm projesinin planları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onaylandı. Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, “Proje değişti, mimar Zaha Hadid’in sadece adı kaldı” dedi.

yapi.com.tr
1 Zaha Hadid'in Sadece Adı Kaldı

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Kartal kentsel dönüşüm projesi, 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında Pritzker ödüllü mimar Zaha Hadid’e yaptırıldı. Plan, vatandaşları mağdur edeceği endişesi ile mahkemeye taşındı ve 4 kez iptal edildi. Maliyeti 5 milyar dolar olarak açıklanan plan için 7 yıl sonra onay çıktı.

350 hektara düştü

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan projede plan notları üzerinde çalıştıklarını söyleyen Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, ilk etapta 550 hektar olan alanın 350 hektara düşürüldüğünü söyledi. 1/5000’lik planları onaylanan projede 1/1000’lik planları yapacaklarını belirten Öz, “Proje 7 yıl önceki gibi değil, değişti. Zaha Hadid’in sadece adı kaldı. Dap Yapı’nın sahilde Emlak Konut ile yaptığı proje ve Şua İnşaat’ın kentsel dönüşüm projesi planlanan alanda değişikliğe yol açtı” diye konuştu.

Başkan Öz, daha önce yaptığı açıklamalarda Zaha Hadid projesini eleştiriyordu. Öz şunları söyledi: “Proje yapılmaz diyorduk çünkü alt yapısı yoktu ve ev sahibi vatandaşların mağduriyeti söz konusuydu. Biz vatandaşları proje alanında çıkardık ve sadece iş merkezleri için planlama yaptık. Buradaki hak sahipleri ile de tek tek görüşüp ona göre plan hazırlandı.” Proje ile ilgili çalışma yapacak ekibi Dubai ve Paris’e inceleme yapmak üzere yolladıklarını belirten Öz, Kartal’da yüksek bina kuleler yapılacağını ifade etti. Öz, “Tabana yayılan bir yapılaşma yerine, yüksek ama etrafında yeşil ve boş alanların olduğu yapılaşmayı tercih ediyoruz” dedi.

Yeni planın askıya çıkmasını bekliyorlar

Ağırlıklı olarak ticaret ve turizm yapılarının yer alacğı Kartal’da, opera evi, park, oteller, restoranlar, yat limanı ve marina da planlanıyor. Plana geçtiğimiz yıllarda dava açan İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi yetkilileri ise yeni planın askıya çıkmasını beklediklerini söyledi. Daha önce açtıkları davaların lehlerine sonuçlandığını hatırlatan yetkililer, “Temeli sağlam olmayan bir binada nasıl tadilat yapılır bilemiyoruz. İnceleme sonrası gerekirse yeni dava açılır” dedi.

İşte Zaha Hadid'in projesinden detaylar...

 

  • Zaha Hadid'in Sadece Adı Kaldı
  • Zaha Hadid'in Sadece Adı Kaldı
  • Zaha Hadid'in Sadece Adı Kaldı
  • Zaha Hadid'in Sadece Adı Kaldı
  • Zaha Hadid'in Sadece Adı Kaldı
  • Zaha Hadid'in Sadece Adı Kaldı

http://www.yapi.com.tr/haberler/zaha-hadidin-sadece-adi-kaldi_128530.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Zaha Hadide ne diye gittiniz o zaman.. Mimar senin orada mağdur olacak gecekondu ve bina sahiplerini düşünmez. Yöreye en yakışan projeyi çizmiş. Çünkü siz adama burası ticaret ve kültür merkezleri olacak demişsiniz.. Konut alanı olacak deseydiniz öyle çizerdi. Bence iletişimsizlik bu projenin bu hale gelmesine neden olmuş.. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!