Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Metalik Fikirler' Ödüllendi

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından bu yıl ilki düzenlenen 'Metalik Fikirler 1. Arge Proje Pazarı' yarışmasının ödül töreni, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi.

yapi.com.tr / AA

Yarışma Sonuçları

'Metalik Fikirler' Ödüllendi 'Metalik Fikirler' Ödüllendi

Yarışmada, 'öğrenci' kategorisinde 'İndüksiyon Ocaklarında Kullanılan Paslanmaz Çelik Tencerelerinde Yüksek Isıl İletkenlik ile Enerji Verimliliği Sağlanması İçin Yenilikçi Malzeme ve Tasarım Geliştirilmesi' konusunda Erdinç Baştuğ birinci oldu. 'Hafif-Ergonomik-Verimli-Ekonomik-Sağlıklı (HEVES) Ocak Bekleri' ile Ümit Horasan ikinci olurken, 'Akıllı Kart Çiplerinin Geri Kazanımı' ile Candeniz Uysal üçüncü oldu.

'Akademisyen' kategorisinde 'Vücut İçinde Eriyebilen İmplant Malzemesi' ile Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Faruk Mert birinci olurken, 'Bor Karbür-Alüminyum Kompozit Zırhların Balistik Performansının Belirlenmesi' ile Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gürsoy Arslan ile 'Bor karbür takviyeli yerli kompozit zırh üretimi' ile Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Soy ikinciliği paylaştı. 'Bio-implant Malzemelerin Geliştirilmesi' konusu ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu üçüncü oldu.

Yarışmanın 'girişimci' kategorisinde, 'Kara Kum'dan Titanyum Dioksit Üretimi' ile Prof. Dr. Tekin Arda, Aydın Odabaşı, Ömür Serdar Yüksel birinciliğe layık görülürken, 'kablo geri dönüşüm makinesi' ile Hüseyin Küçük ikinci, 'Metal ve cehverlerin (alüminyum, demir, bor vs) atıklarının değerlendirilmesi ve enerji üretilmesi' ile Turgay Kamışlı üçüncü oldu.
     
'Sanayici' kategorisinde 'Alternatif Bir Altın Ekstraksiyon ve Gerikazanım Prosesi: Altın Bağlayan Antikor Taşıyan Tekrar kullanılabilir Ayırma Teknolojileri' ile Arzu Ersöz birinci olurken, 'Titanyum Levha Üzerine Esnek Güneş Pili Uygulamaları' ile Hilal Yalçın ikinciliğe, 'Paslanmaz Çelik Flanş ve Kalın Etli Boru Üretimi' ile İbrahim Gökhan Gündüz üçüncülüğe layık görüldü. ''Yüksek teknoloji ve katma değer sağlayan tüm projelerin yanında olacağım''

Ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugüne kadar Ar-Ge ve inovasyona yeterince önem verilmediğine değindi. Çağlayan, ''Türkiye, aslında petrol dışında hiç bir ürünü ithal etmek zorunda değil. Bugün dışardan aldığımız ürünleri yapabilecek anlayışı gündeme getiren yeni bir teşvik sistemini gündeme getirdik. 410 firma ve 37 üniversite bu yarışmaya katılmış. Bana göre hepsi şampiyondur'' ifadelerini kullandı.
    
Ekonomi Bakanı olarak, sonsuza kadar katılımcıların arkasında olacağını dile getiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yüksek teknoloji ve katma değer sağlayan tüm projelerin hamallığını yapmaya ve yanında olmaya devam edeceğim. Türkiye'de yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payı sadece yüzde 3. Bu, aslında bizim üretim sistemimizden kaynaklanan bir hata. Adeta bir madde bağımlısı haline getirmişiz sanayiyi''.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, artık hamallık yapmanın bir anlamı olmadığını ifade ederek, şu tespitlerde bulundu:
     
''İnovasyonu, tasarımı kim yapacak? Genç mühendisler, akademisyenler, üniversiteler ve sektörün içindeki sanayiciler bunu yapacak. İşte bu geceki törenin asıl amacı bu işbirliğini sağlamaktır''.

"İhracatçı birliklerine bu tür yarışmalar yapmasını tavsiye ediyoruz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Türkiye'de katma değerli ürünü arttırabilmek için hem Ar-Ge'nin hem de inovasyonun yanında olacaklarını belirterek, ihracatçı birliklerine bu tür yarışmalar yapmasını tavsiye ettiklerini kaydetti. Bu yıl 17 dalda tasarım yarışması ve 7 dalda Ar-Ge pazarı yarışması düzenlediklerini anımsatan Büyükekşi, yıl sonunda hepsinin bir ara getirip taçlandıracaklarını söyledi. Büyükekşi, ''İnovasyona dayalı pazarlarda Türk markası algısını geliştirmek oldukça önemli. Bu çalışmalarla ihracatçımızın rekabet gücünü artırıp üretim niteliğini değiştirebilmek için TİM olarak çalışmaya büyük destek veriyoruz'' diye konuştu.

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki de, 2023 hedefi için üzerlerine düşen her şeyi yapmaya çalıştıklarını ifade ederek, ihracatçılar olarak katma değerli ürünler üretilmesini arzu ettiklerini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/metalik-fikirler-odullendi_102683.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!