Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

9 Milyar Euro'luk Dev İhale Bugün

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden birisi olacak üçüncü havalimanı için teklifler bugün sunuluyor.

yapi.com.tr
9 Milyar Euro'luk Dev İhale Bugün

Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde yapılacak ihale için 17 firma şartname alırken, bunlardan 4’ünün teklif vermesine kesin gözüyle bakılıyor. İhaleyi, en fazla kira ödemeyi taahhüt eden kazanacak.

9 milyar Euro’luk dev ihale bugün

İstanbul’a yapılacak dünyanın en büyük havalimanı için beklenen gün bugün. Türkiye’nin en büyük ihalelerinden biri olacak üçüncü havalimanının ihalesi bugün gerçekleştirilecek. Hürriyet'in haberine göre, 9 milyar Euro civarında  maliyeti olması beklenen havalimanı için yaklaşık 3 aydır çalışmalarını sürdüren şirketler, bugün tekliflerini sunuyor. İkisi yabancı 17 firmanın şartname satın aldığı ihale, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek. İhalede 4 şirket ve ortak girişim grubunun teklif sunmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunlar TAV, IC-Fraport, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ve Makyol olarak anılıyor.

En fazla kira kazanacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Havameydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, ihaleyi Esenboğa Havalimanı Sosyal Tesisleri’nde saat 10.00’da gerçekleştirecek. Projede, işletme ve yapım süreleri değil, idareye belirli bir işletme süresinde ödenecek kira yarıştırılacak. İşin başında işletme süresi 25 yıl olarak sabitlenecek. İşletme süresi yapım işlerinin tamamlanmasını takip eden ve havaalanının işletmeye alınmasıyla birlikte başlayacak. İstekliler tekliflerini verirken yatırım bedeli, yapım süresi ve işletme süresini dikkate alarak 25 yıllık işletme süresi için Devlet Hava Meydanları İşletmelerine ödeyecekleri toplam kira bedelinde yarışacaklar. Teklifler öncelikle teknik olarak değerlendirilecek. Mali ve teknik detayları geçenler için ikinci aşamada da fiyat zarfı açılacak. Daha sonra kira bedelleri yarıştırılacak. En fazla kira ödemeyi taahhüt eden kazanacak.

Topraklama maliyeti

Üçüncü havalimanı, İstanbul’un Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşim yerleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 77 milyon metrekare büyüklüğündeki bir alana yapılacak. Bu alan bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri, doğal ve yapay mania durumları dikkate alınarak belirlendi. Üçüncü havalimanın yapılacağı bölgede boş ve doldurulmuş eski maden ocaklarının bulunması, projedeki mühendislik çalışmalarının önemini artıyor. Bölgedeki boş çukurların doldurulması ve doldurulmuş çukarların da uygun olarak yeniden doldurulması gerekiyor. Alandaki bu çukurların doldurulması için gerekli olan toprağın da Kanal İstanbul’dan çıkacak hafriyatın bir kısmıyla sağlanması bekleniyor. Durum böyle olunca, üçüncü havalimanı için toprak maliyeti de yükseliyor. Topraklama maliyetinin ise 2.5 milyar Euro’yu bulabileceği ifade ediliyor.

Şartname ayarı

Üçüncü havalimanının ihale ilanı hazırlandığında, mali ve teknik yeterliliğin sağlanabilmesi için şartlar sıkı tutulmuştu. Ancak daha sonra ihaleye katılımın ve rekabetin artması için şartnamede bazı değişiklikler yapılmıştı. Bu kapsamda ortak girişim grubu olarak katılımlarda OGG’nin en çok 3 ortaklı olması koşulu değiştirilmiş ve bu sınır ortadan kaldırılmıştı. Ayrıca ‘OGG’de iş deneyim belgesine sahip bir ortak bulunacak; bu ortağın (pilot ortak) payı en az yüzde 51 olacak’ şartı da yüzde 51 şartı esnetilmişti.

42 ayda tamamlanacak, 4 etaptan oluşacak

Üçüncü havalimanı projesi dört etapta yapılacak. Havalimanının ilk etabı, ihalenin karara bağlanmasından ve yer teslimi yapılmasından itibaren 42 ay içerisinde tamamlanacak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/9-milyar-euroluk-dev-ihale-bugun_108129.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!