Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

3. Havalimanına Kara Operasyonu!

Rekor bir fiyatla ihalesi yapılan üçüncü havalimanı için şimdi gözler inşaat aşamasına çevrildi.

yapi.com.tr
3. Havalimanına Kara Operasyonu!

Hürriyet'in haberine göre, bölgedeki maden ocaklarının doldurulması için gerekli hafriyat Kanal İstanbul gibi projelerden alınabilecek ama kalitesine bakılacak. 75 tonluk kamyonlarla günde 9 bin 500 sefer yapılacak. 2 milyon 513 bin 341 ağacın 1 milyon 855 bin 391’i taşınacak ama nereye, belli değil. 657 bin 950 ağaç ise kesilecek.

Yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak İstanbul’un üçüncü havalimanı için en çok merak edilen ihaleyi kimin, hangi fiyatla kazanacağıydı. Geçtiğimiz hafta yapılan ihaleyi 22.1 milyar Euro’luk rekor bir rakamla Limak-Cengiz-Kolin-Mapa-Kalyon konsorsiyumu kazanırken, şimdi de inşaatın nasıl yapılacağı tartışılıyor. Konsorsiyum, en geç bir yıl içinde havalimanının inşaatına başlamayı planlıyor. Ancak bölgedeki maden ocaklarının nasıl doldurulacağı, dolgu malzemesinin nereden temin edileceği, alanda bulunan ağaçların nereye taşınacağı gibi soruların yanıt arıyor. 

76.5 Milyon metrekare

Üçüncü havalimanı toplam 76 milyon 500 bin metrekarelik bir alanda inşa edilecek. Proje alanının arazi kullanımlarına göre 6.172 hektarı orman, 1.180 hektarı madencilik ve diğer kullanım, 236 hektar mera, 60 hektar kuru tarım, 2 hektar fundalık alandan oluşuyor. İlk ÇED raporunda 660 hektar göl alanının da olduğu belirtilirken, nihai ÇED raporunda bu alan büyüklü-küçüklü su birikintileri olarak anılıyor. Proje alanına en yakın yerleşim yerleri olarak da kamulaştırma sınırının 350 metre batısında bulunan Tayakadın köyü, 200 metre kuzeybatısında yer alan Yeniköy Köyü ve 250 metre doğusunda bulunan Akpınar Köyü var.

Kanal İstanbul'dan dolgu

Havalimanı alanına deniz dolgusu da yapılacak. Bu dolgunun 2.5 milyar metreküpü bulacağı belirtiliyor. ÇED raporlarında bu malzemenin tamamının ruhsatlı maden ocaklarından, proje sınırları içerisinde kot farkı düzenleme çalışmaları sırasında meydana gelecek hafriyat malzemesinden, kentsel dönüşüm, otoyol, demiryolu, Kanal İstanbul projelerinden temin edileceği ifade ediliyor. Bu dolgu malzemeleri, arazi düzenleme çalışmaları için kullanılacak. İnşaat aşamasında kullanılacak dolgu malzemesi ise satın alma yolu ile proje alanına bağlantılı mevcut ve açılacak yeni yollar ile taşınacak. Malzemenin 75 tonluk kamyonlarla taşınacağı ele alınırken, günlük 9 bin 500 kamyon seferi olacağı tahmin ediliyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: 3. Havalimanı
http://www.yapi.com.tr/haberler/3-havalimanina-kara-operasyonu_108285.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!