Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sirkeci Garı'nın Kaderi Haydarpaşa'ya Benzemesin

Haydarpaşa Dayanışması, 123 yıldır gar hizmeti gören Sirkeci Garı'nın Marmaray Projesi kapsamında tıpkı Haydarpaşa Garı gibi ortadan kaldırılmaması için gar önünde eylem yaptı.

yapi.com.tr
Sirkeci Garı'nın Kaderi Haydarpaşa'ya Benzemesin

Sirkeci Garı'ndan Halkalı'ya giden banliyö tren seferlerinin Mart ayı başında kaldırılması bekleniyor. Cankurtaran, Yenikapı, Yeşilköy gibi toplam 18 duraktan oluşan hat ile Halkalı'ya yolculuk 47 dakika sürüyordu. Şu anda Sirkeci Garı'nda şehirlerarası hatların hepsi kalktı; Avrupa'ya da sadece Bulgaristan ve Romanya seferleri var. Geçen Şubat ayında Gebze-Köseköy yüksek hızlı tren projesi gerekçe gösterilerek Haydarpaşa Garı'nın da şehirlerarası hatları kaldırılmıştı.

"Garlar kent merkezinde olur"

bianet'e konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, hızlı tren sisteminde garın mutlaka şehir merkezinde olması gerektiğine dikkat çekti.

"Hızlı tren 800 kilometreye varan hızıyla uçakla rekabet edebilen bir sistem. En büyük özelliği de garlarının kentin merkezinde olmasıdır. Gar merkezde olmazsa ne olacak? İnsanlar ha Gebze'de inip başka trenle İstanbul'a gelmiş, ha Sabiha Gökçe'nden İstanbul'a gelmişler. Bir farkı kalmayacak. Köln, Paris gibi şehirlerde hızlı tren hızını 15-20 kilometreye kadar indirerek şehrin içine kadar girer".

Bayraktar, en başta Marmaray Projesi'ni kendisinin de desteklerken Haydarpaşa ve Sirkeci Garları'nın kapanacağı ihtimalinin aklına gelmediğini belirterek "Amaç burada TCDD'nin işlevini bitirmek" dedi.

"Amaç kamu arazisinden rant sağlamak"

54 haftadır Haydarpaşa'nın 'gar' olarak kalması için mücadele eden Haydarpaşa Dayanışması, bu sefer de Sirkeci Garı için eylem yaptı. Nilay Vardar'ın haberine göre, basın açıklamasını okuyan Mithat Ercan, hızlı tren ve Marmaray Projeleri gerekçe gösterilerek kent merkezindeki kamu arazilerinden 'kentsel dönüşüm' adı altında rant yaratılmak istendiğini söyledi.

"Her iki tarihi garı yalnızlaştırarak işlevsiz olduklarına kamuoyu ikna edilmek isteniyor. Marmaray Projesi'nin inşası esnasında en az dört yıl İstanbul'un Avrupa ve Anadolu ile demiryolu bağlantısı olmayacak. Projeden sonra da Haydarpaşa Gara Anadolu'dan gelen konvansiyonel trenler Sirkeci'ye ise Avrupa'dan gelen Orient Ekspresi, Bölgesel Ekspres trenlerin getirilmemesi planlanıyor."

TCDD, İBB'ye dava açtı

TCDD, İstanbul ili içinde mülkiyetinde bulunan başta Sirkeci ve Haydarpaşa Gar alanları da dahil olmak üzere toplam 2 milyon metrekare alanın kentsel dönüşüm projeleri hazırlanarak değerlendirilmesi ve buna göre imar planı hazırlanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile 2007'de protokol imzaladı. Ancak TCDD, İBB'nin hazırladığı 1/5000 Ölçekli Fatih İlçesi Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'nda 'demiryolu işletmeciliği' aleyhine olan kısmı için yürütmeyi durdurma ve iptal kararı açtı.

Haydarpaşa Dayanışması, TCDD'nin Sirkeci gar dönüşüm projesine karşı açmış olduğu davayı desteklediklerini belirterek, TCDD'nin Haydarpaşa ve Sirkeci Gar dönüşüm projelerini iptal ettirmesi gerektiğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sirkeci-garinin-kaderi-haydarpasaya-benzemesin_104507.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!