Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Sürdürülebilir Bir Büyüme için Yerli Makineler Tercih Edilmeli"

2011 yılında 135 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştiren Türkiye, 2010 yılına göre yüzde 18 civarında bir büyüme sağladı. Türkiye makine sektörü ise ihracatta kaydettiği yüzde 22'lik büyüme ile Türkiye'nin de ötesinde bir performans gösterdi. Türkiye'nin 2011'de 12 milyar dolar civarında makine ihracatı gerçekleştirdiğini açıklayan OAİB

Mesut Tufan
1 "Sürdürülebilir Bir Büyüme için Yerli Makineler Tercih Edilmeli"

p>2011 yılında 135 milyar dolar civarında ihracat gerçekleştiren Türkiye, 2010 yılına göre yüzde 18 civarında bir büyüme sağladı. Türkiye makine sektörü ise ihracatta kaydettiği yüzde 22’lik büyüme ile Türkiye’nin de ötesinde bir performans gösterdi. 2023 yılında 100 milyar dolar rakamına ulaşmayı hedefleyen sektör, 500 milyar dolar olması hedeflenen Türkiye’nin toplam ihracatında yüzde 20 ile en büyük payı almayı planlanıyor. Türkiye’nin 2011’de 12 milyar dolar civarında makine ihracatı gerçekleştirdiğini açıklayan Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, üretim araçları üretmenin artık bütün dünya ülkelerinin birinci derecede stratejik önem verdiği stratejik alanlardan biri olduğunu kaydetti. Makine ihracatındaki artışa karşın rakamlar netleşmemiş olmakla birlikte yaklaşık 27 milyar dolarlık da makine ithalatı olduğuna dikkat çeken Dalgakıran, kullanıcıların daha fazla Türk makine sektörüne güvenmesiyle Türkiye’nin cari açık sorununu çözmek konusunda önemli bir adım atmış olacağını söyledi.

OAİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, konuşmacı olarak katıldığı 'Uluslararası 6. Çimento Ticareti ve Teknolojileri Konferansı'nda www.yapi.com.tr’nin sorularını yanıtladı.

Makine sektörünün 2011 performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

2011 yılı itibariyle hedefimizi yakaladığımızı söyleyebiliriz. Türkiye ekonomisinde 2012 için büyüme hızında bir yavaşlama öngörülüyor. Bunun sebebi de Türkiye’nin dış ticaret dengesinin ciddi şekilde bozuk oluşu; 135milyar dolar ihracata karşılık, 240 milyar dolar civarında ithalatımız var. İthalat kalemleri içinde de birinci sırada enerji, ikinci sırada ise yatırım malları yani makine geliyor. Türk makine sektörünün gelişmesiyle birlikte Türkiye’nin dış ticaret rakamları da daha doğru bir dengeye oturacaktır.

Üretim araçları üretmek, artık bütün dünya ülkelerinin birinci derecede stratejik alanları arasında yer alıyor. Çin’in, 1992 yılında 3 milyar dolar makine ihracatı varken, bu rakam 2008’de yani sadece 16 yıl sonra 270 milyar dolara çıktı. Teknoloji çok hızlı değişiyor; üretim araçlarını üretemeyen ülkeler, aynı zamanda bir teknoloji çöplüğüne de dönüşüyorlar. Farklı bir dönem yaşıyoruz, bu yeni durumu çok iyi biçimde algılamamız gerekli. Eğer enerji kaynaklarınız yoksa ya da bilgi teknolojilerinde dünya çapında söz sahibi değilseniz, en azından bu alanda ciddi bir kuvvet olmak üzere hızla yürümelisiniz. Bu da ar-ge ve inovasyonla olabilir.

Bu noktada, girişimcinin de mantalitesini değiştirmesi gerekiyor. Türkiye’nin bu yıl 12 milyar dolar civarın makine ihracatı var; ama 26 - 27 milyar dolar civarında da makine ithalatı var. İthal edilen makinelerin yüzde 70’ini Türkiye’de ürettiğimiz halde, ithal ediyoruz. Sürdürülebilir bir büyüme için Türkiye’de üretilen makinelerin tercih edilmesi çok önemli.

Türkiye’de üretilen makinelerdeki yerel malzeme kullanım oranı nedir? Tüketicinin tercihinde ‘kalite’ algısının belirleyici olduğunu söyleyebilir miyiz?

Yerel malzeme oranı, makineye göre değişiyor. Elbette Türkiye’de üretilen her makine dünya standartlarındadır, çok kalitelidir demiyoruz. Türkiye’de gereğinden fazla makine üreticisi var. Bir yanda kaliteli üretim yapan firmalar varken, diğer yanda ciddi sayıda merdiven altı üretim söz konusu. Alıcı firmaların da alım yaptıkları makine ile ilgili firmaya gidip, oraları görmeleri gerekiyor. Benim tavsiyem, alıcı firmaların iş yapacakları üreticileri yerinde ziyaret etmeleri, ihtiyaçlarını yüz yüze aktarmaları. Bu diyalog, sadece satın alma noktasında değil, sektörün konuyla ilgi üretiminin gelişmesi açısından da çok önemli. Yani örneğin bir çimento fabrikası için makine üretiyorsanız, o çimento fabrikasının teknik müdürleri, teknik elemanlarıyla iç içe çalışmalısınız. Endüstri, Batı’da bu şekilde gelişti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/surdurulebilir-bir-buyume-icin-yerli-makineler-tercih-edilmeli_90914.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Yerli imalatçının en önemli kriteri elimizin altında olması ve gerektiğinde makinelerin tadili ve en önemlisi bakımı ile arızasında muhatabımızın karşımızda olacağı gerçeğidir. Bir diğer husus da, merdiven altı yapımcıların gelişmesini ve rekabet ortamına girecek seviyeyi yakalmayı sağlayan unsurlar olacağıdır. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!