Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

10 Bin Konut Çöpten Üretilecek Enerji ile Isınacak

Akdeniz Bölgesi’nin en büyük atık enerji dönüşümü projelerinden biri hayata geçiyor. Günlük 900 ton evsel atığın enerjiye dönüştürülmesini sağlayan proje ile 10 Bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak.

yapi.com.tr
10 Bin Konut Çöpten Üretilecek Enerji ile Isınacak

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek projenin aktif hale gelmesiyle şehir ekonomisine katkı sağlanması ve atmosferdeki sera gazı etkisinin de azaltılması hedefleniyor

Şehirlerin ciddi sorunlarından biri olan ve her geçen gün artmaya devam eden kentsel ve evsel atıklar önemli bir maliyet oluşturuyor. Atıkları enerjiye dönüştüren yeni teknolojiler sayesinde ise atıklara bağlı oluşan maliyetler artık gelir olarak geri dönebiliyor. Bu konuda önemli bir çözüm sunması beklenen ve Akdeniz Bölgesi’nin en büyük atık enerji dönüşümü projelerinden biri olan Enerji Üretim Tesisi, Hatay’da faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Diğer yöntemlere göre hem zararsız olan hem doğaya katkıda bulunan proje ile evsel atıkların çürümesine bağlı olarak ortaya çıkan metan gazı salımı sayesinde enerji üretimi gerçekleştirilecek.

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılının Haziran ayında yapımına başlanan Enerji Üretim Tesisi’nin faaliyete geçmesiyle günlük yaklaşık 900 ton evsel atık toplanarak ilk etapta her biri 1,2 Megavat saat kurulum gücüne sahip 3 adet motor ile elektrik elde edilmesi ayrıca 4 Megavat değerinde elektriğin, şehir hatlarına aktarılarak ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Proje ile 2017’de 2 Milyon TL gelir elde edilecek

Enerji Üretim Tesisi’nde deneme amaçlı ilk elektrik üretiminin gerçekleştirildiğini açıklayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, proje kapsamında tamamlanan tesis ile yaklaşık olarak en az 10 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanacağını belirtti. 2017 yılında ise bu projeden elde edilen gelirin %14’lük payına tekabül eden 2 Milyon TL’nin, Büyükşehir Belediyesi’ne gelir olarak geri dönmüş olacağını ifade eden Başkan Savaş, kısa zamanda tesislere ilave edilecek 3 motor ile elde edilen elektrik üretiminin 8 buçuk megavata kadar çıkabileceğini ve buna bağlı olarak da gelirin iki kat artmış olacağını sözlerine ekledi. Lütfü Savaş, metan gazının borular aracılığı ile toplanarak enerjiye dönüştürülmesi sayesinde doğadaki sera etkisinin azaltılacağı, insanın doğaya olan olumsuz etkilerinin asgari düzeye çekilmiş olacağının altını çizdi.

Sahadan çöp gazını toplayacak ve tesislere aktaracak olan boruların yerleştirilmesi işinde sona yaklaştıklarını ifade eden Başkan Savaş, motorların ürettiği elektriği düzenleyerek şehir hatlarına aktaracak olan trafoların da montajının gerçekleştirildiğini belirtti.

Enerji Üretim Tesisi’nin Ocak ayında düzenlenecek açılış töreni ile resmi olarak elektrik üretmeye başlaması planlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/10-bin-konut-copten-uretilecek-enerji-ile-isinacak_153476.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!