Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

100 Bin Kişi, İş Güvenliği Uzmanı Olacak!

Parça parça yürürlüğe giren yasa kapsamında 30 Haziran itibarıyla 600 bin işletme, iş güvenliği uzmanı çalıştıracak.Yasanın tamamının yürürlüğe gireceği Temmuz 2014’te 1 milyon 450 bin işletme için uzman bulundurma zorunlu olacak. Bu düzenleme 100 bin kişiye istihdam kapısı açacak.

yapi.com.tr
100 Bin Kişi, İş Güvenliği Uzmanı Olacak!

Zaman'ın haberine göre, Çalışma Bakanlığı, iş güvenliği uzmanı ihtiyacını karşılamak için kolları sıvadı. Mühendislik, mimarlık, teknik öğretmenler ve fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölüm mezunları, 180 saat uygulamalı, 40 saat teorik eğitimin ardından iş güvenliği uzmanı olabilmek için Milli Eğitim’in sınavlarına katılıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan sınava 30 bin kişi girdi. Bu yıl yapılacak iki sınava daha 30’ar bin kişinin katılması bekleniyor. Sınavda başarılı olanlar, iş güvenliği uzmanı olarak çalışabileceği gibi işletmelerde ortak sağlık ve güvenlik biriminde sözleşmeli hizmet de sunabilecek.

Bakanlığın verilerine göre Türkiye’de her gün ortalama 172 iş kazası meydana gelirken bunların 3’ü ölümle sonuçlanıyor. 6 kaza ise iş görmezliğe yol açıyor. İş kazaları nedeniyle Türkiye’nin yıllık kaybı 7 milyar lira. Bu kazaların yüzde 98’i de önlenebilir kazalardan oluşuyor. Bu tabloyu değiştirmek için harekete geçen hükümet, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı yürürlüğe soktu. Yasanın uygulamaya başlanmasıyla her işletme için iş güvenliği uzmanı zorunlu oluyor. Bu uygulama ile kaza risklerinin önceden tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınarak tehlikelerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Yasa, uzman çalıştırmayan işyerlerine her ay için 5 bin 390 lira ceza kesilmesini öngörüyor.

Yeni istihdam imkânından yararlanmak isteyenler, alacakları eğitimi başarıyla bitirmeleri halinde iş güvenliği uzmanı olmaya hak kazanıyor. Uzmanlardan C sınıfı belgeye sahip olanlar ‘az tehlikeli’, B sınıfı belgeye sahip olanlar ‘az tehlikeli ve tehlikeli’, A sınıfı belgeye sahip olanlar ise ‘bütün tehlike sınıflarında’ yer alan işyerlerinde çalışabilecekler. İş güvenliği uzmanı belgesine sahip olanların, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitimlerine katılması da zorunlu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/100-bin-kisi-is-guvenligi-uzmani-olacak_109813.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!