Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

1100 Yıllık Aile Mezarlığı Bulundu

Tokat bulunan Komana Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda 1100 yıllık aile mezarlığı bulundu.

yapi.com.tr
1100 Yıllık Aile Mezarlığı Bulundu

Tokat - Niksar arasında bulunan Komana Antik Kenti’nde 2009 yılından beri devam eden kazılarda 1100 yıllık bir aile mezarı ortaya çıkarıldı.

Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla Komana Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalar 2004 yılında başladı. Kentin sınırlarının belirlenmesinden sonra 2009 yılında kazı çalışmaları başladı.

Antik kentin ortasında bulunan ve Hamamtepe olarak adlandırılan alanda çalışmalar yoğunlaştırıldı. Çevresi sur duvarlarıyla çevrili olan tepede yapılan çalışmada, alanın Bizans döneminde mezarlık olarak kullanıldığı tespit edildi. Ara verilen çalışmalara geçen hafta tekrar başlanmıştı.

DHA'nın haberine göre, çalışmalar hakkında bilgi veren ODTÜ Yerleşim Arkeolojisi Bölümü'nde doktora öğrencisi olan Emine Sökmen, "Bizans döneminde tepenin bir kısmının mezarlık alanı olarak kullanıldığını tespit etmiştik çalışmalarımızda. Burada da bir aileye ait mezarlar bulunuyor. Burada küçük bir çocuk iskeleti bulduk. Aile dememin sebebi, birinin erkek birinin kadın ve birinin çocuk olmasından dolayı. Bu şekilde toplu mezara rastladık. Bunu kadın olarak nitelendirmemizin sebebi de yanında küpe çıkması. Tabakası Bizans olduğu için Bizans dönemine ait diyoruz. Yani 1100 yıllık mezarlık alanı" diye konuştu. Sökmen, çalışmaların 6 Eylül'e kadar süreceğini belirtti.

Komana antik kenti

Kaynaklarda, Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Antik Kenti'nin, ' Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda çevre bölgeler için ticaret merkezi görevi gördüğü ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun her tarafından ziyaretçi aldığı kaydediliyor. ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen, 'Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi', Orta Karadeniz Bölgesi'nin klasik çağ kenti Komana'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında başlatılmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/1100-yillik-aile-mezarligi-bulundu_111257.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!