Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Komana'da Antik Kilise

Tokat'ta Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla Komana Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda geçen yıl bulunan 10-12'nci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kilise kalıntısının çevresi genişletilerek, yapısının anlaşılması için çalışmalar yoğunlaştırıldı.

yapi.com.tr
Komana'da Antik Kilise

DHA'nın haberine göre, Tokat-Niksar arası Gümenek mevkiinde bulunan Komana Antik kentinde Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla, 2004 yılında çalışma başlatıldı. Bu çalışmalar kapsamında ilk olarak Komana antik kentinin sınırları belirlemek amacıyla yüzey çalışması yapıldı. 2009 yılından itibaren ise kazı çalışmaları başladı. Antik kentin ortasında bulunan ve Hamamtepe olarak adlandırılan alanda çalışmalar yoğunlaştırıldı. Çevresi sur duvarlarıyla çevrili olan tepede yapılan çalışmada, alanın Bizans döneminde mezarlık olarak kullanıldığı tespit edildi. Ayrıca geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalarda 10-12'inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir kilise kalıntısı bulundu.

Çalışmalar yeniden başladı

Geçen yıl ara verilen çalışmalara geçen hafta tekrar başlandı. Ekip üyeleri ile birlikte 40 kişinin çalıştığı alanda çalışmalar geçtiğimiz yıl bulunan kilisenin çevresinde yoğunlaştırıldı. Çalışmalar kapsamında kilisenin doğu ve batı tarafı genişletilerek yapısının anlaşılması amaçlanıyor. Kazı ekibinden ODTÜ Yerleşim Arkeolojisinde doktora öğrencisi olan Mustafa Tatbul, son 5 yılda yaptıkları çalışmalarda tepenin 11 ve 12'nci yüzyıllarda kullandığını belirlediklerini söyledi. Daha önce yapılan çalışmalarda 10-12'nci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kilise bulduklarını belirten Tatbul, "Bu sene ise bu kilisenin doğu tarafını ve batı tarafı genişletip yapısını anlamaya çalışıyoruz. Geçmiş yıllarda içinden çıkan inançsal aktivitelere ait olan objelere dayanarak, kilisenin 10-12'nci yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz. Çünkü önemli azizlerden Gregorius Thaumaturgus'un buraya geldiği biliniyor. Aynı zamanda Saint Basiliscus, Saint Basil, John Chrysostom isimli azizlerin sürgünde buraya geldikleri ve hatta burada öldükleri biliniyor" dedi.

Komana antil kenti

Kaynaklarda, Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Antik Kenti'nin, 'Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda çevre bölgeler için ticaret merkezi görevi gördüğü ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun her tarafından ziyaretçi aldığı kaydediliyor. ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen, 'Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi', Orta Karadeniz Bölgesi'nin klasik çağ kenti Komana'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında başlatılmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/komanada-antik-kilise_123346.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!