Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

192 Bin Ağaç Taşocağı için Kesilecek

Yalova’da halkın tüm itirazlarına rağmen idari süreçleri devam eden taşocağı projeleri kabul görürse köylerin kullandığı sudan her gün 117 ton ocaklara aktarılacak, 192 bin ağaç kesilecek.

yapi.com.tr
192 Bin Ağaç Taşocağı için Kesilecek

Yalova’da 7 köyü etkileyecek taş ocağı kapasite artırımı ve yeni yatırım projelerine olur verilmesi halinde Yalova Platformu’nun tespitlerine göre, 192 bin ağaç kesilecek, günde en az 117 ton su ocaklara aktarılacak. Birgün Gazetesi'nden Doğu Eroğlu'nun haberine göre, platform, kapasite artırımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birimlerine BMT Bahadır Madencilik tarafından yapılan başvurunun reddedilmesi için 4 bin 200 imza toplarken, yatırımcı şirket ile taşocağı projelerinin en çok etkileyeceği Güneyköy sakinleri ve Yalova Platformu mensupları arasındaki gerginlik de sürüyor. Güneyköy sakinleri, taşocaklarının ortaya çıkardığı tozun bölgedeki tarım faaliyetlerini bitme noktasına getirdiği, insan sağlığını ise olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Güneyköy, Kurtköy, Paşaköy, Soğucak, Esadiye, Sugören ve Hamzalı köylerini etkileyen taşocaklarına yenilerinin eklenmesi de gündemde. BMT Bahadır Madenciliğe ait faal bir taşocağı bulunan Güneyköy’de, Karayolları 14. Genel Müdürlüğü’nün yatırım başvurusu için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Gerekli Değildir kararı çıkarken, bir başka şirket de taşocağı için ÇED raporu hazırlıyor.

192 bin ağaç kesilecek

Yalova Platformu’na göre, idareden onay bekleyen projelerin kabul edilmesi halinde bölgede çevre felaketi yaşanacak. Platforma göre, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nün onaylanan kapasite artırımına ek olarak, BMT Bahadır Madenciliğin kapasite artırımına da olur verilmesi halinde, Güneyköy ve çevresinde işletme izni olan alan 55 hektardan 100 hektara çıkacak. En az 192 bin 444 ağacın kesileceğini öngören Platform, üç işletmenin günlük toplam su tüketimininse 117 tonu bulacağını belirtiyor. Ocaklarda her gün bin ila 3 bin kilogram patlayıcı kullanılacağı saptanırken, yıllık üretim kapasitesinin 889 bin tondan 2 milyon 143 bin tona çıkmasıyla bölgede sürekli olarak çalışan kamyonların sayısının da 98’den 238’e fırlaması bekleniyor. Kapasite artırım taleplerine karşı çıkan Yalova Platformu, 10-14 Temmuz tarihleri arasında Yalova kent merkezindeki Cevdet Aydın Parkı’na kurduğu imza standı ve çadırlarla Yalovalı yurttaşları bilgilendirdi. Bu süre zarfında 4 bin 200 kişi tarafından imzalanan itiraz dilekçeleri, BMT Bahadır Madenciliğin başvurusu hakkında karar verecek olan Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek.

Kapasite artırımı otoyol için

Güneyköy ve çevresini tehdit eden yatırımlardan biri de, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğünün hazırladığı taşocağı projesi. Halihazırda 19,58 hektarlık bir alanda süren işletmenin 24,87 hektarlık kapasite geliştirme talebiyle yaptığı başvuru hakkında ÇED Gerekli Değildir kararı verildi. 176 bin ton yıllık üretimin 390 bin tona çıkaracak kapasite geliştirme projesinin gerekçesi olaraksa Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi gösterildi. Bölgeden çıkarılacak malzemenin otoyol projesinde kullanılacağı hazırlanan ÇED Raporu’na girerken, otoyol projesinin Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz hafta aldığı iptal kararın ardından hukuksuz hale gelmesinin taşocağı projesini de etkilemesi bekleniyor. 2013’te, Çevre Kanunu’na eklenen geçici maddeyle, 23.6.1997 tarihinden önce kamu yatırımı programına alınan projelere getirilen ÇED muafiyetinin AYM tarafından 3 Temmuz’da iptal edilmesiyle, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi de yeniden tartışmalı hale gelmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/192-bin-agac-tasocagi-icin-kesilecek_122543.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!