Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mahkeme: Taş Ocağına Tepki Göstermek Demokratik Bir Haktır

Samsun'da taş ocağını engellemek için traktörlerini yola çekip kol kola giren köylülere kesilen para cezaları iptal oldu. Mahkeme 'Köylüler demokratik haklarını kullanmış' dedi.

yapi.com.tr
Mahkeme: Taş Ocağına Tepki Göstermek Demokratik Bir Haktır

DHA'nın haberine göre, Samsun'un Tekkeköy İlçesi Büyüklü Beldesi'nde özel bir şirket tarafından yapılacak taş ocağının kurulmasına tepki gösteren vatandaşlar, 2013 yılı Kasım ayında eylem yaparak iş makinelerinin geçişini engelledi. Yola traktörlerini çekip, kendileri de kol kola giren ve iş makinesini taşıyan TIR'ın taş ocağı alanına geçişini engelleyen grup, jandarma ile karşı karşıya geldi. Jandarmanın ikna çalışmaları da yeterli olmayınca 1.5 saat sonunda şirket, iş makinelerini geri çekti.

77-586 lira ceza kesildi

Köylüler taş ocağının yapılmasını engellerken, jandarma yolu kesenlerden tespit ettikleri 78 kişiye yolu trafiğe kapadıkları gerekçesiyle 21 Kasım'da Karayolları Trafik Kanunu'nun 14, 47/1 ve 34'üncü maddeleri gereğince 77 ile 586 lira arasında değişen para cezası kesti.

Para cezaları tebligatları adreslerine gelince şaşkına dönen köylülerden 11 kişi, avukat İsmail Onur ile birlikte kendilerine kesilen idari para cezasına itiraz etti. Samsun 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada hakim, insanların taş ocağının yapılmasına tepki gösterdiklerini ve bu nedenle yolu trafiğe kapattıklarını belirterek, köylülerin demokratik haklarını kullandıklarına kanaat getirip kesilen para cezalarını iptal etti. Bunun üzerine dava açmayan 67 köylü de iptal davası açtı.

Avukat İsmail Onur, iptal davasının diğer kişiler için de örnek teşkil ettiğini dile getirerek, "Mahkeme insanların demokratik haklarını kullandıklarını belirterek kesilen idari para cezasını iptal etti. Örnek bir karar oldu" dedi.

Ceza davası da var

Avukat Onur, ayrıca yolu kesenlerden 64 kişi hakkında iş ve çalışma hürriyetini ihlal ettikleri gerekçesiyle 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldığını söyledi. 64 kişinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağını belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mahkeme-tas-ocagina-tepki-gostermek-demokratik-bir-haktir_118961.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!