Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

550 Yıl Sonra Yeni Yerinde

Hasankeyf'teki Zeynelbey Türbesi, 550 yıl sonra taşınıyor.

yapi.com.tr
550 Yıl Sonra Yeni Yerinde Foto: DHA

DHA'nın haberine göre, Batman'ın antik ilçesi Hasankeyf'te bulunan ve Akkoyunlular Dönemi'nde yapılan Zeynelbey Türbesi, 550 yıl sonra yerinden taşınıyor. DSİ 16'ncı Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Ilısu Baraj Gölü suyu altında kalacak Zeynelbey Türbesi'ni yıl sonuna kadar yeni yerleşim birimine taşıyacaklarını söyledi.

550 yıl sonra yeni yerinde

Ilısu baraj gölünden etkilenecek tarihi eserlerin başında gelen Zeynelbey Türbesi, 550 yıl aradan sonra yer değiştiriyor. Akkoyunlular'a ait tek eser olan Zeynelbey Türbesi, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu Zeynelbey'e ait olduğu üzerindeki kitabede belirtildi. Baraj altında kalacak 108 yerleşim birimi arasında tek ilçe olan Hasankeyf'teki önemli bazı tarihi eserler, Avrupa'daki sistemle yeni yerlerine taşınacak.

Yabancıların görüşü alındı

DSİ 16'ncı Bölge Müdürü Mahmut Dündar, 1462-88 yılları arasında yapımı tamamlanan Zeynelbey Türbesi'nin baraj gölünde toplanacak sudan etkilenmemesi için taşınma ihalesinin yapıldığını söyledi. Dündar, şöyle dedi:

"Yabancı arkeolog ve bilim adamlarının da görüşlerinin alındığı türbe için taşınma hazırlıkları yapılıyor. Avrupa'da tarihi eserler nasıl taşınıyorsa, türbeye zarar verilmeden aynı yöntemle taşınacak. Bu yılın sonuna kadar Zeynelbey Türbesi'nin taşınma işlemi tamamlanacak."

http://www.yapi.com.tr/haberler/550-yil-sonra-yeni-yerinde_122695.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!