Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

900 Yıllık Kaleye Taş Ocağı Darbesi

900 yıllık Yoğurtçu Kalesi'nin, yaklaşık 1 kilometre yakınındaki taş ocağı nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu öne sürüldü.

yapi.com.tr
900 Yıllık Kaleye Taş Ocağı Darbesi

Manisa merkeze bağlı Uzunburun Köyü’nde bulunan 900 yıllık Yoğurtçu Kalesi'nin, yaklaşık 1 kilometre yakınındaki taş ocağı nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu öne sürüldü. Muradiye Belediye Başkanı Erdinç Yavaşlı, taş ocağındaki patlamalardan tarihi kalenin olumsuz etkilendiğini söyledi.

DHA'nın haberine göre, Muradiye Belde Belediye Başkanı Erdinç Yavaşlı, merkeze bağlı Uzunburun Köyü’nde yer alan, 13'üncü yüzyılın başlarında yapılan Yoğurtçu Kalesi’nin 4 yıl önce kurulan taş ocağının faaliyetleri nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, bir an önce önlem alınması için çağrıda bulundu. Bizans kalesi olarak da bilinen tarihi kalenin, taş ocağında yapılan patlatmalar nedeniyle zarar gördüğünü belirten Yavaşlı şöyle konuştu:

"4 yıl önce burası için İl Özel İdaresi’nden taş ocağı ruhsatı alındı. Kalenin oturduğu zemindeki kayalıklarda patlatmalar gerçekleştiriliyor. Şiddetli patlatmalar Yoğurtçu Kalesi’ne çok ciddi bir zarar veriyor. Kalenin taşları yerinden oynuyor, oturduğu kaya alanı her gün yontuluyor. Süreç içinde bu kalenin tamamen yıkılacağı ortadadır. Bir an önce bu konuda önlem alınmalı."

'Koruma sınırı genişletilsin'

Başkan Yavaşlı, tarihi Yoğurtçu Kalesi’nin koruma sınırının artırılmasıyla taş ocağının ruhsatının iptal olabileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koruma kurulu toplanmalı ve koruma sınırı kale yok olmadan arttırmalıdır. Koruma sınırı arttırılarak ocağın ruhsatı boşa düşer. Manisa Belediyesi Başkan Yardımcısı Azmi Açıkdil, taş ocağının kaleye gün ve gün zarar vereceği, koruma alanın genişletilmesi hususunda 2012 yılında İzmir 2 nolu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na bir yazı göndermişti. Ancak hala bu konuda bir sonuç alınamadı. Sayın Açıkdil ile yaptığımız son görüşmede koruma alanının genişletilmesi hususunda gerekli çalışmaların devam ettiği haberini aldım."

http://www.yapi.com.tr/haberler/900-yillik-kaleye-tas-ocagi-darbesi_109505.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!