Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ankara Metrosunun Araçları Yerli Üretimin de Önünü Açacak

Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Ankara Metroları Araç Alımı ve İşletmeye Alma İşi' imza töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2014 Martına göre yapılan programın erken seçimlerin öne alınması durumuna karşı 2013 Kasımına göre yeniden yapılanmaya gitme ihtiyacı doğacak gibi gözüktüğünü belirtti.

yapi.com.tr / AA
Ankara Metrosunun Araçları Yerli Üretimin de Önünü Açacak

Sözleşmesi imzalanacak 324 araçlık metro setleri alım işinin sadece bir mal tedariki olmadığını, onun ötesinde bir iş olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Metro araçlarıyla birlikte çeken çekilen araçların Türkiye'de yapılmasının da yolunu açmış bulunuyoruz. Ankara Metrosunun bize böyle bir getirisi oldu. Bu sözleşmeyle dünyanın en hızlı büyüyen iki ülkesi Çin ve Türkiye önemli bir stratejik ortaklığa gidiyor. Bu metro araçlarının Türkiye'de müşterek üretimi, diğer yandan Ankara metrolarının ihtiyacı olan bu tren setlerinin temin edilmesidir'' diye konuştu.

Sözleşmenin, Çin ile Türkiye arasında daha büyük bir işbirliğinin kapısını araladığını dile getiren Yıldırım, son iki yıldan bu yana Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin demiryolları alanında kapsamlı bir işbirliği için yoğun bir çalışma gerçekleştirdiğini anlattı.
   
''3 milyar dolar Çin kredisi geldi''
   
Bu çalışmalar içinde Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti büyükelçilerinin yakından takip ettiklerini, TCDD'nin bu projenin yürütücüsü konumunda olduğunu bildiren Yıldırım, proje ile Çin Devlet Demiryolları ile yapım şirketleriyle Türkiye'de batıdan doğuya kuzeyden güneye önemli ölçekte, yeni, hızlı ve konvansiyonel demiryolları hatları yapımının gerçekleştirileceğini söyledi.

Projenin amacının Türkiye'de, Çin'in finansmanını sağlayacağı ve birlikte yapımın gerçekleşeceği bir ortaklığın tesis edilmesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, gelecek 1 yılda bu stratejik ikili işbirliğini gerçekleştirmek için gayretlerin yoğunlaşacağını, ilk etapta 3 milyar dolar tutarında bu projelerde kullanılmak üzere Çin devlet kredisinin Türkiye Cumhuriyeti Hazinesine verildiğini, ama söz konusu projenin, bu hacmin çok çok üzerinde bir proje olduğunu ifade etti.
    
Amacın Çin ve Türkiye'nin demiryolları konusunda tecrübelerinin ortak sonuca dönüştürülmesi, Çin-Türkiye işbirliğinin stratejik anlamda daha da ileriye götürülmesi olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Bu proje, Anadolu toprakları için değil, Uzak Doğu Çin'in Kafkaslar'dan, Orta Asya'dan Çin'in batısına kadar uzanan tarihi İpek Yolu'nun da hayata geçirilmesi için iki ülke arasında geliştirilen bir projedir'' dedi.
   
''Yerel seçimler erkene alınırsa takvim sıkışabilir''
   
Yerel seçimlerin öne alınması halinde Ankara metroları için takvimin sıkışacağını anlatan Yıldırım, ''İhale Mart ayında gerçekleşmiş olsa da, bazı hukuki nedenler ve prosedürlerden dolayı sözleşmeyi bugün imzalıyoruz. Ümit ediyorum ki yüklenici CSR bu kayıp zamanı telafi edecek ve metroların açılmasından önce bu araçları hazır hale getirecektir. Bunu Ankaralılar adına sizden bekliyoruz ve teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.
   
''Projenin altyapı işlerinin üçte ikisi tamamlandı''
   
Projenin bugün itibariyle altyapı işlerinin üçte ikisini tamamladıklarını ifade eden Yıldırım, herhangi bir sorunun olmadığını, zaman zaman tedbirler alınmasına rağmen bazı tatsız gelişmelerin olabildiğini, bunların bu tip projelerin tabiatında olan şeyler olduğunu söyledi. Ankaralılar adına basın mensuplarından bir istirhamının bulunduğunu belirten Yıldırım, bu projenin bitmesi için teşvike ihtiyaç olduğunu, moral bozan, çalışma azmini olumsuz etkileyen abartılı haberlerin, projenin selametle tamamlanmasına katkı sağlamayacağının bilinmesini istedi.

Projenin tamamlandığında mevcut 24 kilometrelik raylı sistemin toplam uzunluğunun Ankara'da 68 kilometreye çıkacağını, 23 olan istasyon sayısının 53 olacağını bildiren Yıldırım, Ankara'nın nüfus yoğunluğu olan bütün bölgelerinin raylı sistemle toplu taşımaya hazır hale geleceğini ve Ankara şehir içi ulaşımında rahatlama sağlanacağını bildirdi. Yıldırım, projenin devredilmesi esnasında yönlendirmesi ve parasal kaynakta hiçbir fedakarlık gösterilmemesi yönündeki iradesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunduğunu söyledi. ''1 milyondan fazla yolcu taşıyabilecek''
   
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Ankara için mutlu günlerden birisini daha yaşadıklarını belirterek, ''Seçimler de öne alındığı için Bakanımızın da gayretiyle seçimlerden önce metromuzu harekete geçireceğiz. Hiç olmazsa ilk iki metromuz işletmeye açılacak'' dedi.
    
Alt Yapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan da 324 adet metro aracını kapsayan ihalenin 5 Mart'ta yapıldığını ve ihaleyi 391 milyon 230 bin dolar toplam sözleşme bedeli ile Çin CSR Firmasının kazandığını anımsatarak, metro araçları hakkında bilgi verdi. Bir dizi ile 900 yolcu, iki dizi ile 1800 yolcu, saatte tek yönde 70 bir yolcu taşınabileceğini anlatan Tahan, ''Sistem artacak yolcu ihtiyacına göre günde 1 milyondan fazla yolcu taşıyabilecek kapasitededir. Trenlerin maksimum işletme hızı saatte 80 kilometredir. 324 adet vagondan, ilk 75 adet vagon için en az yüzde 30, 249 adet vagon için en az yüzde 51 yerli katkı payı olacaktır'' dedi.
   
Metro araçlarındaki teknik yenilikler
   
Tahan, yeni metro araçlarında, araç içi yolcu bilgilendirme ekranları, güvenlik için CCTV kameraları, vagon aralarında birbirine geçişi sağlayan körükler, sesli anons sistemi, fiziksel engelliler ve bebek arabaları için özel alan, LED lambalarla konforlu araç içi aydınlatma, konforlu ve teknolojik sürücü kabini, elektrikli kapılar, yağ kullanılmayan yeni vagonlar, ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri, dinamik fren sisteminin olacağını anlattı. Tahan, son teknoloji kullanılarak, en kısa sürede hizmete sunulacak metro araçlarının çalışacağı her üç metro hattında inşaat işlerinin, alt ve üst yapıların programlandığı şekilde yürütüldüğünü ifade etti.
    
CSR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zheng Changhong da Yüksek Hızlı Trenler, elektrikli ve dizel lokomotifler, metro araçları, yük trenleri, yolcu trenleri, EMU ve diğer ürünlerinin 40'dan fazla ülke ve bölgede başarıyla kullanıldığını belirtti. Türkiye ekonomisindeki hızlı gelişme ve raylı sistem araçlarındaki yatırımları yakından izlediklerini dile getiren Changhong, ''Bu sözleşme CSR'nin hükümetinize ve Ankara halkına şirket gücümüzü ve imajımızı sergileme de önemli bir fırsat olacaktır'' dedi.
    
Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım'ın onur tanıklığında CSR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zheng Changhong, CSR Zhuzhou Genel Müdürü Xu Zongxiang, Alt Yapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan sözleşmeyi imzaladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ankara-metrosunun-araclari-yerli-uretimin-de-onunu-acacak_101253.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!