Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ankara'nın Göbeğine Yeni Cami Geliyor!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan, Ulus'ta İller Bankası yanında bir cami yapılacağının duyumunu aldıklarını belirterek, “Nerede prestijli bir alan var, orada cami yapıyorlar” dedi. Hakkan, Kamusal alan olan meydanların yok edildiğini söyleyerek, caminin öncelikli olmadığını söyledi.

yapi.com.tr
Ankara'nın Göbeğine Yeni Cami Geliyor!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi bugün yaptığı basın toplantısında, AOÇ ana plan davası ve Başbakanlık Binası davası hakkında bilgi verdi. Başbakanlık binasının olduğu alanda bilirkişi incelemesi aşamasına gelindiği belirtildi. Ayrıca Oda Yöneticileri, İller Bankası yanında bir cami yapılacağına dair duyum aldıklarının altını çizerek,  alanda tevhid olduğunu vurguladı.

“Nerede prestiji bir alan var cami yapıyorlar”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, İller Bankası’nın olduğu alanın tevhid kararı hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Koruma kurulunca alanda İller Bankası ve arkasında iki eski yapıyla , otopark olarak kullanılan alanda tevhid işlemi onaylanıyor. Kurula projeler gitti mi bilmiyoruz ama bir camii alanı yapılacağına dair duyum var. Yakından izleyeceğiz. Burası değerli alanlardan. Burada böyle bir cami ihtiyacı var mı? Ona bakmalı. Nerde Prestijli bir alan var cami yapıyorlar. Çamlıca Tepesine Cami,  AOÇ alanına Cami. Şimdi de İller Bankası’nın yanında cami”.

“Meydanlar yok edilirken, cami öncelikli değil “

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in bir soru önergesine cevap verirken odaların “fikrine yer yok” beyanı ile ilgili Hakkan şöyle konuştu: “Melih Gökçek odaların fikrine yer yok diyor oysa tam tersine bizi çağırsa ve böyle bir projeyi tartışmaya açsa Mimarlar Odası birikimlerinden yararlanabilir. Mimarlar Odası üniversitelerle, bilimsel kuruluşlarla hareket ediyor. O bölge çok sıkışmış bir alan o bölgede camiye ihtiyaç var mı? Yok. Kamusal bir alan olan meydanlarımız yok edilmişken, cami öncelikli değildir. ”

“İdeolojik planlama süreçlerinden bıktık artık”

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ise bu konuda görüşlerini şöyle belirtti: “ Yapılan tevhid operasyonunun olduğu yer, Cumhuriyet dönemi mimari mirasının yoğun olduğu alan. Alanın mülkiyetinin bir bölümü  SGK’ya ait bir bölümü iller Bankası’na ait.  Etrafında da 600-800 metre yürüyüş mesafesinde camiler olmasına rağmen buraya cami yapılması çok ideolojik olur. İller Bankası’nın yedi katlı yapısının da yıkılacağını duyduk. Hergele Meydanı’nı da içerisini alan bir düzenlemeye doğru gideceklerini duyduk.. İnsanlar tabii ki ibadetlerini yapacaklar ama her seferinde karşımıza dinin yalınlığına da uymayan bir yaklaşımla simgesel bir yere götürüyorlar camileri. Burada doğru düzgün bir yerleşimde yok. Buraya cami yaparak başka bir simgesel boyut katıyorlar. İdeolojik planlama süreçlerinden bıktık artık. Kentin içerisindeki boş alanları, kentin ihtiyaçları üzerinden doldurmayı düşünürlerse biz zaten varız. Orada otoparkın kaldırılarak gençlik parkını da içerisine alan insanların kullanabileceği bir meydan sorunun yaşandığı başkentte Cami değil de meydan olabilir” dedi.

AOÇ Davası’nda sıra keşifte

Ankara Orman Çiftliği (AOÇ), hakkında ona yakın dava açtıklarını, davaların bilirkişi keşiflerinin yapılacağını duyuran Candan, “AOÇ’ye dini tesis alanı ile ilgili dava açmıştık. Gazi Üniversitesi müdahil olma talebini dile getirmişti. Dini tesis alanı ile ilgili bu Cuma günü bilirkişi heyeti yerinde inceleme yapacak ve inceleme alanında olacağız. AOÇ Ana planına ve Sit derecesinin düşürülmesine de dava açmıştık. Bilirkişi keşfi 29 Mart’ta yapılacak. Bilirkişi keşfi sırasında tüm meslek odaları yöneticilerinin orada olmasını önemsiyoruz.” dedi.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/ankaranin-gobegine-yeni-cami-geliyor_106177.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!