Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Avrupa'nın gelecek vadeden genç mimarı: Julien de Smedt




JDS, geçtiğimiz Nisan ayında ‘40 Under 40’ programında Avrupa’nın gelecek vadeden en önemli genç mimarlarından biri seçildi. UIA’da da Rimini Waterfront projesini tanıtan JDS’nin kurucusu Julien de Smedt’le yaptığımız söyleşide, en son projesini, mimarlık eksenini ve meslek pratiğinde önem verdiği konuları konuştuk.

Yarışmadan bahsedebilir misiniz?
Yarışma 3-4 aydır devam ediyor. Bütün sahil şeridini kapsayan bir PPP. İki takım yarışıyor aslında, Norman Foster da bir parçası, bir parçasını da o yapıyor. Biteceği tarih henüz belli değil, ama yazın sonuna doğru bitecek gibi görünüyor. Hala projeyle ilgili bazı çözülmeyen noktalar var; bazı sorular havalarda uçuşuyor, yani biraz daha zaman alacak gibi.

Bu çözülmedik noktalar için neler diyebiliriz?
Şehirde su kenarları aslında kamusal alan, ama aynı zamanda da gelir getirmesi beklenen bir proje. Bu sebeple projeye bazı eklentiler yapılması gerekiyor. Yani aslında bu projeyle, kamu yatırımcılarının ve özel yatırımcıların kararları arasındaki uyumu yakalamamız gerekiyor. Bu sahil kullanım projesi, sonuçta yüzde yüz halkın kullanımına sunulacak ve halka suyu kullanmayı yeniden öğretecek. Plaj tam olarak özelleşecek. Yani burada yaşayan ev sahipleriyle kamusal kullanımın iç içe geçmesini de bir ölçüde sağlamak zorundayız.

Ofisinizde ne tür projeler yapıyorsunuz?
Mimarlık ofisimizde de birçok işler yapıyoruz. Üç tane ofisimiz var; Oslo, Kopenhag ve Brüksel’de. 50 kişi çalışıyor ofislerimizde. Çok farklı proje tipleriyle ilgilenmeye çalışıyoruz. Öyle belirli bir sektör veya mekan saplantımız yok. Çin’de, Kuzey ve Güney Amerika’da, Kanada’da, İskandinavya’da projelerimiz var. Çeşitliliğe önem veriyoruz.

Bir mottonuz var mı?
Mottomuz; çok katmanlı ilişkiler kurmayı seviyoruz, sosyal ilişkilere önem veriyoruz. İnsanlara önem veriyoruz, şehirlerin görüntüsünü geliştirmek, canlandırmak hoşumuza gidiyor. Yaptığımız işlerin çoğu kamusal kullanım için, yani insanların topluca kullanabilecekleri, içlerinde rahatça yaşayabilecekleri projeleri tasarlamayı seviyoruz.

UIA organizasyonundan memnun musunuz?
Barselona UIA’ya katılmıştım en son, o da organizasyon olarak bundan farksızdı (gülüyor). Ama sonuçta görülecek, yapılacak çok şey var ve hepsi de mimarlık için.

Rimini’deki sahil şeridinin ve plajların projelendirilmesi, bir nevi İtalyan turizminin ve Fellini-vari hayal gücünün şekillenmesi için rol oynayanlardan biri olan Smedt, projede Jean Nouvel, Foster + Partners, Maurizio Melucci, Massimo Totti, Elisabetta Mariotti, Michele Iannantuoni, Pierluigi Maffei ve Marino Bonizzato ile yarışıyor.

33 yaşındaki Brüksel doğumlu Smedt, 2000 yılında Bartlett School of Architecture’dan mimarlık diplomasını aldı. 1997-1998 ve 2000-2001 arasında OMA’da çalışan Smedt, 2001 yılında PLOT’u kurdu. 2003’te Henning Larsen ödülünü aldı. 2004’te, Stavanger Concert Hall projesi, Venedik Bienali’nde “dünyanın en iyi konser salonu” seçildi. 2006 yılında Julien De Smedt Kopenhag’da JDS’yi kurdu. 2007’de Oslo, Norveç’te yaptığı Holmenkollen Skijump projesi ile uluslararası bir yarışmada ödül aldı.


http://www.yapi.com.tr/haberler/avrupanin-gelecek-vadeden-genc-mimari-julien-de-smedt_95818.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!