Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Torino, 'Tacını' Tokyo'ya Devretti




Toplamda beş günlük bir maratonun sonunda tamamlanan ve UIA Organizasyon Komitesi’nin memnun şekilde ayrıldığı UIA 2008 Dünya Mimarlık Kongresi, kapanış konuşmalarının yer aldığı bir seremoni ile sonuçlandı. Toplamda 10 bin 410 kişinin katılım gösterdiği ve özellikle Brezilya, Kolombiya, Japonya, Nijerya, Çin ve Hindistan’dan büyük ilgi gören kongrede, 2011 yılında gerçekleşecek UIA ev sahibi olan Tokyo’nun da tanıtımı yapıldı.

UIA kapanış konuşmacılarından Leopoldo Freyrie, kongrenin önemli konferanslarından birini veren 2006 Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammad Yunus’un sözlerine atıfta bulunduğu seslenişinde, burada yalnızca konuşmacı değil daha ziyade dinleyici olarak bulunduklarını ifade etti. Freyrie şöyle devam etti: “Yunus bize önemli bir ders verdi. Şayet dinlemeyi beceremezsek, daima güzel fakat kullanışlı olmayan yapılar üretiriz.” Beş günlük kongrenin uluslararası mimarlık arenasında devingen bir olanak yarattığını da sözlerine ekleyen Freyrie, “Asıl amaç topluma daha iyi hizmet edebilmek için sorumluluklarımızı paylaşmak” dedi.

Kapanış konuşmalarından diğer önemli başlıklar şunlar:

Ulusal İtalyan Mimarlar Konseyi Başkanı Raffaele Sirica:

“Elektronik çağın mimarlığı, büyük kentsel alanların hastalıklarını etkisiz hale getirmelidir; çevresel ve sosyal krizi görmezden gelen, çağdaş akademik ve deneysel dillerin ötesine geçmelidir. Bu, yalnızca kentsel kalite odaklı bir demokrasinin gerçeklenmesi süreciyle mümkün olabilir. Ortak tabanlı dönüşümler için insanların tavsiyelerini değerlendirmek ve sürdürülebilir mimarlık ile şehir planlamanın ilişkilendirilmesi gerekir.”

Kongre Başkanı Riccardo Bedrone:

“En çok rağbet edilen toplantılar, çağdaş star mimarların ve günümüz mimarlığının ümit vaadeden ögelerinin tartışıldığı buluşmalar oldu.”

Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakashvili:

“Renklerden ortaya çıkan bir dünya inşa etmek istiyoruz; henüz birkaç sene öncesine kadar her şey siyah ve beyazdı. Tüm mimarları, olağandışı güzellikte olabilecek bir ülkeyi yeniden inşa etmek üzere Gürcistan’a davet ediyorum.”

Kapanış gününün temel dakikaları ise, şüphesiz, ağırlıklı olarak doğa, insan ve mimarlık üzerine hedefler ve dileklerin dillendiği Torino manifestosunun okunması sırasında yaşandı. Meraklılar için manifesto kısaca şöyle:

“Doğayı iyileştirecek ve yeni bir birliktelik için onu koruyacak yeni bir gelişim modeli için...

İnsanlığın temel değerlerine odaklanan bir ‘tüketim sonrası toplumu’ için...

Doğanın döngüleri ile yeni bir harmoni oluşturmak üzere modern zamanların sınırlarını yeniden tanımlamak için...

Her etki alanında doğayı kucaklayan, bio-çeşitliliği koruyan ve kapsayan bir mimarlık için...”

Beş gün süren UIA Torino Dünya Mimarlık Kongresi, Torino Belediye Başkanı Sergio Champarino ile 2011 UIA’nın düzenleneceği Tokyo’nun Belediye Başkanı Shikiro Fukushima arasında gerçekleştirilen resmi devir-teslim töreni ile kapılarını kapattı.


http://www.yapi.com.tr/haberler/torino-tacini-tokyoya-devretti_95821.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!