Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ayder Yaylası'nda Kentsel Dönüşüm Tedirginliği

Rize’de bulunan Ayder Yaylası’nda TOKİ tarafından hayata geçirilecek kentsel dönüşüm projesi, işletmecileri tedirgin ediyor.

yapi.com.tr
Ayder Yaylası'nda Kentsel Dönüşüm Tedirginliği

DHA'nın haberine göre, Rize Çamlıhemşin’deki Ayder Yaylası’nda uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili bölgedeki turizm işletmeleri ve evlerin sahipleri yaylada nasıl bir proje uygulanacağına dair kendilerine bilgi verilmemesinin tedirginliğini yaşıyor.

‘Yayla büyük şirketlere peşkeş çekilecek’

Yaylada restoran işleten İlgin Sarı'da çoğu esnafın uygulanacak kentsel dönüşüm projesi ile yaylanın sorunlarının çözüleceğine inanmadığını belirterek “Yaylanın büyük işletmelere peşkeş çekileceği endişemiz var. Devletimiz bir şeyler yapmak istiyor ama halkın bilgisi yok. Makamlarda oturulup kararlar alınıyor ama bize bilgi verilmiyor. TOKİ gelecek deniyor ama ne zaman başlayacağı belli değil. Elbette ki TOKİ'nin katkısı olur ama bunu vatandaşa anlatmak lazım” şeklinde konuştu.

İşletmeci Hanife Meşeci'de yaylada uygulanacak projenin kendileri için iyi mi yoksa kötü mü olacağının endişesini taşıdıklarını dile getirdi. İşletmeci Havva Köse ise “Projeyi bilmediğimiz için ortaya ne çıkacak bilmiyoruz. Ne desek boş. Projeyi sadece duyduk. Bize bilgi vermelerini istiyoruz” dedi.

Ayder Yaylasında otel işletmeciliği yapan Ensar Sarıbaş ise projeden haberleri olmadığını belirterek kendilerinin de yaylanın bugünkü durumundan rahatsız olduklarını ifade etti. Dönüşüm projesi hakkında kendilerine bilgi verilmesini isteyen Sarıbaş, bugüne kadar düzensiz biçimde açılan işletmelere engel olunmamasını eleştirdi.

‘Ayder'in gidişatı iyi değil

Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Erdal Sarı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dikkat çektiği derme çatma yapıların sıkıntılı bir durum oluşturduğunu belirterek yaylada değişime ihtiyaç olduğunu söyledi:

“Bu sistemde Ayder'in gidişatı iyi değil. Alt yapı sorunları had safhada. Buradaki esnaf arkadaşlarımızda bu durumdan hoşnut değil. TOKİ'nin burada vatandaşı koruyacak bir çalışma yapacağına inanıyoruz.”

5 ayrı koruma kararı vardı

Çamlıhemşin İlçesi'nde bulunan Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 'Turizm Merkezi' ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise Doğal SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alınan Ayder, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararıyla, 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edildi. 1998 yılında Doğal SİT Alanı ilan edilen yayla için yasaya göre valilik tarafından 2 yıl içerisinde Koruma Amaçlı İmar Planı oluşturulması gerekiyordu. Ancak, aradan 19 yıl geçmesine rağmen yayla için imar planları hazırlanmadı.

158 bina için yıkım kararı var

Koruma planlarının uygulanması halinde yapılaşma tipi ve yoğunluğunun ancak projeler dahilinde yapılabileceği Ayder Yaylası, her geçen gün doğal özelliğini yitirdi. Kaçak ve beton yapıların inşa edildiği yayla ve çevresinde yüzlerce kişi, kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefetten yargılandı. Çamlıhemşin Belediyesi Meclisi, Ayder Yaylası’ndaki 290 yapıdan 158’i hakkında, kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıların yıkılması için Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alımı yoluyla açık ihaleye çıkıldı. Ancak yıkım ihalesine katılan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayder-yaylasinda-kentsel-donusum-tedirginligi_160820.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!