Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ayrıcalıklı İmar İzni Yine Yargıda

Zeytinburnu’nda mahkemelerin iki kez imar planı değişikliğini iptal ettiği sorunlu binanın dosyası, bir kez daha İBB Meclisi’nin gündeminde. Mahkemenin yeni planı da iptal edeceği düşünülüyor.

yapi.com.tr
Ayrıcalıklı İmar İzni Yine Yargıda

Geçmişte verilen ayrıcalıklı imar izniyle yapılan, yüksek katlı inşaatların sorunları yeni döneme sarktı. Zeytinburnu’nda bulunan ve mahkemelerin iki kez imar planı değişikliğini iptal ettiği sorunlu binanın dosyası, bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin gündeminde. CHP, sorunlu bina için üçüncü kez hazırlanan imar planı değişikliğini de yargıya taşıyor.

BirGün’den Dilara Şimşek’in haberine göre; Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi’nde bulunan binanın dayanağı olan imar planı değişikliği, 2010 yılında yapılmıştı. Söz konusu plan değişikliği, İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından, “münferit bir düzenleme” bulunmuş ve iptal edilmişti. Ancak mahkeme kararını vermeden bina yapılıp bitirilmişti. 2007 planlarına göre bölgede bina yüksekliği 5 kat iken, plan değişikliği ile söz konusu binaya 12 kat yükseklik verilmişti.

Plansız kalan binayı kurtarmak için, 2015 yılında ikinci bir imar planı değişikliği yapıldı. İlk plan değişikliği ile getirilen yapılanma koşulları ile benzer hükümler içeren ikinci değişiklik de İstanbul 12. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Yeniden plansız kalan bina için, 2018 yılında üçüncü kez imar planı değişikliği yapıldı.

2018 yılında hazırlanan üst ölçekli (1/5000) imar planı değişikliği, 12 Temmuz 2018 tarihinde İBB Meclisi’nde kabul edildi. Karar dönemin İBB Başkanı tarafından 24 Temmuz 2018 tarihinde onaylandı. Ancak, plan değişikliğine itiraz edebilmek için, söz konusu değişikliğin askıya çıkarılması gerekiyordu. Yeni planlar, onaylandıktan yaklaşık 9 ay sonra askıya çıkarıldı. 12 Nisan 2019 tarihinde, bir ay süreyle askıya çıkarılan plan değişikliğine bir itiraz yapılmadı. 31 Mart’ta İstanbul’da yapılan seçimlerin ve sonuçlarının Türkiye’nin gündemini meşgul ettiği bir zaman aralığında, askıya çıkan planlar dikkatlerden kaçtı. Seçim sonuçlarına yapılan itirazlar, bazı sandıkların yeniden sayılması, Ekrem İmamoğlu’nun ilk mazbatayı ancak 17 Nisan’da alması, 6 Mayıs’ta mazbatanın iptal edilmesi, seçimlerin yenilenmesi yönündeki tartışmaların en yoğun yaşandığı bir dönemdi. Üst ölçekli (1/5000 ölçekli) plan değişikliği, zamanında itiraz edilmediği için kesinleşti. Üst ölçekli plana göre hazırlanması gereken alt ölçekli (1/1000 ölçekli) uygulama imar planı değişikliği ise Zeytinburnu İlçe Belediye Meclisi’ne Mart 2019’da sunuldu. CHP’li üyelerin itiraz ettiği plan değişikliği Zeytinburnu Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edildi ve onay için İBB’ye gönderildi. Söz konusu değişiklik, İBB Meclisi’nin eylül ayı gündemine alındı ve görüşüldü. CHP Grubu’nun ret oyu verdiği değişiklik, AKP Grubu’nun oylarıyla İBB Meclisi tarafından 16 Eylül tarihinde oy çokluğu ile kabul edildi.

CHP’li Zeytinburnu Belediye Meclis üyesi avukat Asım Güven, söz konusu yeni plan değişikliğine de itiraz ettiklerini, plan değişikliğinin iptali için mahkemeye başvurduklarını söyledi. Yaptıkları başvuru üzerine İBB’nin mahkemeye savunma gönderdiğini belirten avukat Güven, “Yeni planın, başvurularımız üzerine iptal edilen planlardan pek farklı olmadığı için mahkemenin yeni planı da iptal edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ayricalikli-imar-izni-yine-yargida_181967.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!