Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bakanlık ve Belediye, Depremzedeye Tazminat Ödeyecek

Elazığ 1. İdare Mahkemesi, 2020 yılında meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde evi yıkılan vatandaş tarafından açılan tazminat davasını karara bağladı. Alınan karar neticesinde maddi ve manevi tazminat olarak yaklaşık 40 bin TL tutarında emsal niteliğinde tazminata hükmetti.

yapi.com.tr
Bakanlık ve Belediye, Depremzedeye Tazminat Ödeyecek

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8'lik depremde Olgunlar Mahallesi sakini B.A.'nın evi ağır hasar aldı ve yıkıldı. Avukat Sadin Koç; Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Elazığ Belediyesi ve AFAD'a tazminat davası açtı.

Sözcü’den Evren Demirdaş’ın haberine göre; Elazığ 1. İdare Mahkemesi'nde görülen davanın karara bağlanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Elazığ Belediyesi ve AFAD'ın tazminat ödemesine karar verildi. 39 bin 944 lira 77 kuruş maddi ve manevi tazminat cezası, kusur oranına göre taraflar arasında paylaştırıldı. Buna göre tazminatın 31 bin 955 lira 82 kuruş Elazığ Belediyesi'nden, 4 bin 793 lira 37 kuruş AFAD'tan, 3 bin 195 lira 58 kuruş ise Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’ndan tahsil edilecek.

Belediye yüzde 20 kusurlu bulundu
Bilirkişi, davacı B.A.'nın evinin yıkılmasıyla ilgili müteahhittin, “Uygulamanın kalitesi, denetim ve kontrollerin sağlıklı yapılmaması, tasarım, proje ve uygulama aşamasındaki denetimin tam olarak yerine getirilmemesi, yönetmeliğe uygun proje ve hesaplamaların yapılmamış olması sebebiyle yüzde 75 kusurlu olduğunu, Elazığ Belediyesi'nin tasarım, proje ve uygulama konusundaki denetim görevlerinin tam olarak yerine getirmemesinden dolayı yüzde 20 kusurlu olduğunu” belirtti.

Raporda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plan ve projelendirme konusundaki yeterli denetim görevlerini yerine getirmemesinden dolayı yüzde 3, AFAD'ın ise afet durumu ile ilgili gerekli çalışmaların ve denetimin yapılmamasından dolayı yüzde 2 kusurlu olduğu belirlendi.

Yeni davalara emsal olacak
Elazığ 1. İdare Mahkemesi kararının, bundan sonra benzer konularda açılacak davaların sonucuna etki edebilecek örnek ve emsal bir karar olabileceğini belirten Av. Sadin Koç, bu gelişme sonrası 24 Ocak depreminde ağır hasarlı raporu alan ve yıkılan tüm bina sakinlerinin dava açması ve tazminat kazanmasının önünün açılacağını belirtiyor.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakanlik-ve-belediye-depremzedeye-tazminat-odeyecek_187826.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!