Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bayraktar: "Yurtdışında Türk İnşaat Sektörü 'Taşeron' Gibi"

Bakan Bayraktar, Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) 11. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, yeni İmar Kanunu'nda yaptıkları değişikleri anlattı.

yapı.com.tr/AA
Bayraktar: "Yurtdışında Türk İnşaat Sektörü 'Taşeron' Gibi"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Yeni İmar Kanunu'nda, yeni Yapı Denetim Kanunu'nda getireceğimiz sistemle Türkiye'de çok ciddi bir reform, değişim dönüşüm olacak. İnşaat sektörümüz, malzeme üretimimiz, teknik müşavirlik sistemimiz çok ciddi şekilde gelişecek" dedi. 

Bakan Bayraktar, Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) 11. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'a 1967 yılında geldiğinde işportacılık yaptığını, o günlerden bu yana pek çok Malatyalı tanıdığını, bazı akrabalarının ve mesai arkadaşlarının da Malatyalı olduğunu aktardı. 

Bayraktar, devletin, yatırım ortamını iyileştirmede hizmet görevini iyi yerine getirmesi, denetim görevini çok iyi yapması, bunu yaparken yatırımcıları adeta canından bezdiren bürokrasinin belini kırması gerektiğini söyledi.  

Türkiye'deki şehirlerin kötü bir yapı stoğu olduğunu, 20 milyon konuttan yaklaşık 6.5 milyonunun deprem aksı içinde bulunduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle dedi:

"Bir deprem olduğu zaman, bir afet olduğu zaman ülkemizin ekonomisi çok ciddi şekilde aşağıya düşüyor, çok ciddi şekilde can kayıpları oluyor. Artık ABD'nin yakaladığı, Japonya'nın yakaladığı ileri dünyanın yakaladığı, depremden zarar görmeme olgusunu bizim de yakalamamız lazım. Kentsel dönüşümde çok ciddi gayret içindeyiz. Vatandaşımızla belli bir ahenk içinde, vatandaşımızın talebi doğrultusunda, vatandaşımızın rızasını ve gönüllülüğünü yakalamak suretiyle kentsel dönüşümü tüm Türkiye'de gerçekleştirme çalışmalarımız devam ediyor. Bu çok ciddi şekilde, sadece inşaat sektörünü değil, iş hayatını, özel sektörümüzü dinamize edecek. 200 tane yan sektörü tetikliyor. İş hayatını tetikliyor ve bizim Türkiye olarak en önde olduğumuz, en iyi bildiğimiz işlerden birisi inşaatçılıktır. Bugün dünyada ne ile öne çıkıyoruz? İhracatımız belli noktaya geldi ama dünyaya gönderdiğimiz hizmet sektörü olarak birinci önceliğimiz inşaat sektörümüz. Fakat inşaat sektörünü gönderirken, oyun kurucu değiliz. Sözleşmeleri, şartnameleri, projeleri biz yapmıyoruz. O noktaya gelemedik. İngiliz, Amerikan, Avrupalı, Japon firmalar yapıyor projeleri, biz gidiyoruz müteahhitlik yapıyoruz. Adeta taşeron gibi. İstediğimiz parayı oradan getiremiyoruz. Çünkü bizim yapmadığımız mahal listelerindeki, ülkemizin inşaat malzemelerini kullanamıyoruz. Hak edişlerimizi biz kendi teknik müşavirlerimizin imzasıyla alamıyoruz. Yabancı müşavirlerin imzasıyla alıyoruz. O bakımdan bizim bu yeni İmar Kanunu'nda, yeni Yapı Denetim Kanunu'nda getireceğimiz sistemle Türkiye'de çok ciddi bir reform, değişim dönüşüm olacak. İnşaat sektörümüz, malzeme üretimimiz, teknik müşavirlik sistemimiz çok ciddi şekilde gelişecek." 

Bayraktar, Türkiye'nin yeni konjektürde enerji tasarrufuna gitmesi için akılı binalar, yeşil binalar yapması gerektiğini de dile getirdi.

Öğrenci evi tartışmaları

Toplantının ardından Bayraktar, bir gazetecinin, "Öğrenci evi tartışmaları sürüyor. Bu konuda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamaları oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da 'Bunları basın önünde değil, Bakanlar Kurulunda konuşabiliriz' şeklinde açıklamaları oldu. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusunu şöyle cevapladı:

"Sizin sorunuzun cevabını Başbakan cevap vermiş. 'Bunları ortalıkta konuşmayalım, Bakanlar Kurulunda konuşalım' demiş. Ne güzel cevap. Bana yurt yapımını sorun söyeiyeyim. Yurt yapımından iyi anlarım. Köprü yapımından, inşaat yapımından, imar işinden, kentsel dönüşümden... Onlardan size çok iyi cevap verebilirim. Teknisyenim ben. Sizin söylediğiniz konular beni çok ilgilendiren konular değil."

Öğrenci yurdu eksikliği konusunda ise Bayraktar, "Yurtlarda eksikliğimiz var. Eskiye göre yurtların kapasitesini, yanlış olabilir ama aşağı yukarı 30 kat artırdık fakat yeterli değil. Biz hem özel sektörü yurt yapmak için teşvik ediyoruz, bir taraftan TOKİ yapıyor, bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz yapıyoruz, bir taraftan vakıfların yapmasını teşvik ediyoruz, bir taraftan da yapılan yurtları devlet olarak kiralayacağız diyoruz. Yurt işini çok daha hızlı şekilde yapmak için, modern, gençlerimize uygun şekilde yapmak için çok büyük gayretimiz var" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bayraktar-yurtdisinda-turk-insaat-sektoru-taseron-gibi_113780.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!