Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"BIM Bir Yazılım Değil, Yaklaşımdır"

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) organizasyonu ve Dassault Systemes, infoTRON, Gehry Technologies desteği ile düzenlenen 'Yaşayan BIM: II. İnşaat ve Mimaride İleri Teknolojiler Semineri', bugün The Sofa Otel'de gerçekleştirildi. infoTRON Yönetim Kurulu Başkanı Tarcan Kiper, "BIM, bir yazılım değil, yaklaşımdır" dedi.

yapi.com.tr
"BIM Bir Yazılım Değil, Yaklaşımdır"

Türkiye ve dünyada BIM uygulamalarının şirketlerin sürdürülebilir karlılık sağlamasındaki rolünü ortaya koymayı hedefleyen seminerde, Türkiye'nin inşaatta ve mimaride gelecek hedeflerine ulaşması ve Türk firmalarının dünya pazarlarında daha rekabetçi olabilmeleri yolunda BIM sistemine geçişin önemi vurgulandı.

"BIM, birkaç yazılım satın alıp, hayata geçirilebilecek bir şey değil"

İnşaat, mimarlık, tasarım ve mühendislik dünyasından yoğun bir katılımın olduğu seminerde yapi.com.tr'nin sorularını yanıtlayan infoTRON Yönetim Kurulu Başkanı Tarcan Kiper, Türkiye için yeni ve maalesef biraz yanlış değerlendirilmiş bir kavram olarak tanımladığı BIM için, "Bu bir yazılım adı değil; bir kavram, bir metodolojiler birliği" dedi. "BIM, birkaç yazılım satın alıp, hayata geçirilebilecek bir şey değil. BIM, bir konseptler topluluğu, metodolojiler birliği" şeklinde konuşan Kiper, süreçleri değiştirmek ve projelere, tasarımlara bu gözle bakmak gerektiğini vurguladı.

TarcanTarcan Kiperİnşaatın, hem ülkemizin lokomotifi, hem de dışa açıldığı sektörlerden biri olduğunu; Türkiye'nin, şirket sayısıyla ENR listesinde ikinci sırada yer aldığını anımsatan Kiper, fakat ciroların bu değeri yansıtmadığını, çünkü katma değer ve verimliliğin düşük olduğunu kaydetti. Projelerde verimliliği ve kaliteyi artırmak, maliyetleri düşürmek için yapılması gereken ilk şeyin tasarım aşamasında BIM'e geçerek proje üzerindeki kontrolü yükseltmek olduğunu vurgulayan Kiper, şöyle konuştu:

"BIM, 3 boyutlu parametrik ve nesne tabanlı modeller kullanarak, bir yapının yaşam döngüsü boyunca tesise veya projesine ait birbiriyle uyumlu, koordineli, ilişkili her türlü bilginin yaratılması ve kullanımlası süreci. Sistem, üç boyutlu sayısal modelleme yapısıyla görsel bir modelin çok ötesine geçerek, yapının imalatıyla ilgili tüm bilgileri içeren, sürekli geliştirilebilen çok fonksiyonel bir yönetim ve bilgi paylaşım aracı görevi görmektedir. BIM, sonuç değil başlangıçtır. BIM uyumlu modellenmiş bir tasarım, üzerinde tuttuğu verilerle, tüm proje boyunca kullanılabilecek bir üç boyutlu veri bankası görevi görür". "Amacımız, uygulama aşamasında firmaların partneri olmak"

3 boyutlu teknolojilerdeki uzmanlığıyla öne çıkan ve yoğunlaştığı alanlardan biri de simülasyon teknolojileri olan infoTRON'un daha rekabetçi, kaliteye, teknolojiye, çevreye önem veren, markalaşmış bir inşaat sektörü için BIM ve BLM’in Türkiye'de uygulanmasında öncülük yapmayı kendine bir misyon olarak belirlediğini belirten Kiper, öncelikli hedeflerini bir 'partner' olmak olarak ifade etti.

"Evet, infoTRON yazılım da satıyor; ama ana amacımız bu değil. Aksine, bu işin danışmanlığını yaparak şirketlere öğretmek, uygulamaya geçerken onların yanında bir partner olarak yer almak istiyoruz. Dolayısıyla BIM servisleri de vermekteyiz. Bunun için büyük bir yatırım yapmak, büyük bir bütçe ayırmak gerekmiyor. Bir küçük yazılımla başlayıp, servis alabilirsiniz. Maliyet etkinliğini, yaptığınız projeden kazançlarınız gördükçe, zaten ikinci projeniz için bütçenizi oluşturmuş oluyorsunuz. Son yıllarda dünya genelinde inşaat literatüründe ‘yalın inşaat’ diye bir kavram var. Yalın inşaata giden yollar BIM’le döşeli; BIM’i uyguladığınız zaman zaten yalın inşaat yapıyor oluyorsunuz".

Kiper'in BIM'e geçmek isteyen firmalara önerisi ise şu:

"Öncelikle bizi bir dinlesinler. Onlara, BIM’in neler vaat ettiğini ve getirebileceğini anlatalım; gösterelim. Şirketlerin, ölçeklerine, vizyonlarına ve değişik ihtiyaçlarına göre yol haritası çıkarılmasında biz zaten yardımcı oluyoruz. Bu konularda uzman bir ekibimiz var; ve aynı zamanda dünyada BIM’in teknolojik altyapı anlamında öncülüğünü yapan iki çok önemli partnerimiz var. Onlardan da Türkiye’ye know-how ve teknoloji getiriyoruz. Bunları da şirketlerimize açmaya hazırız".

EdmondoEdmondo OchipintiBIM, örnek projelerle anlatıldı

Seminerde, Gehry Technologies Direktörü Edmondo Ochipinti, Körfez ülkelerinde yoğunlaşan örnek projeler üzerinden BIM gelişim süreçlerini anlattı. Dassault Systemes Direktörleri Herve Mary ve Philippe Court ise, inşaat uygulamalarında Dassault Systemes çözümleri hakkında bilgiler verdiler. Betaş-Tema- Yorum JV Tasarım Koordinatörü Mehmet Aydın, BIM'le geçmeye nasıl verdiklerini ve neler yaptıklarını anlatırken; infoTRON'dan Müge Sümerol, BIM uygulamalarının özellikle Türkiye inşaat sektörü için sürdürülebilir karlılığı nasıl artırabileceğine dair ipuçları verdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bim-bir-yazilim-degil-yaklasimdir_102863.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!