Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bir Park Daha Cami Oluyor

Bilirkişi, alanı cami yapılamayacak kadar küçük buldu ama iş makineleri parka dayandı.

yapi.com.tr
Bir Park Daha Cami Oluyor

Cumhuriyet'ten Özlem Güvemli'nin haberine göre, Üsküdar’da Validebağ Korusu’nun komşusu olan yeşil alana İBB kararı ile yapılmak istenen camiye karşı açılan davada bilirkişi olumsuz rapor verdi. Alana cami yapılmasını uygun bulmayan raporun ardından cami işini oldu bittiye getirmek isteyenler 2 gündür parka iş makineleri ile girmeye çalışıyor. Parka yapılacak inşaata karşı site sakinleri nöbete başladı.  Üsküdar’da Çamlıca Konakları ve Ata Konakları arasında bulunan kamuya ait yeşil alan olarak terk edilen yaklaşık1000 metrekarelik arazinin fonksiyonu 2013 yılında İBB tarafından değiştirilerek “dini tesis” alanına alındı. Plan değişikliğine site sakinlerinden 133 kişi itiraz etti ancak bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine imar planının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile idare mahkemesinde her iki sitenin sakinleri tarafından 5 ayrı dava açıldı.

Davaların ikisinde hazırlanan bilirkişi raporları davacıların lehinde çıktı. İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde görülen dava dosyasına giren bilirkişi raporunda Plan Yapımına Dair Yönetmelik’te dini tesisler için asgari alan büyüklüğünün 2 bin 500 metrekare olduğu bu nedenle 1000 metrekarelik alana yapılmak istenen caminin yönetmelikteki standartlara uygun olmadığı belirtildi. Yeni planda yol ve otopark için yeterli alan ayrılmadığı tespit edildi.

Sosyal donatıya uygun değil

Alanın 1. Derece Doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’nun geçiş güzergâhında olduğu hatta koruluğa açılan kapı niteliği taşıdığı belirtilerek “Rekreasyon alanına geçiş noktasında bulunan alan üzerinde kapalı hacim veya yapısal kütle gerektiren herhangi bir fonksiyon getirilmesi halinde çevrenin doluluk boşluk dengesinin yitirileceği, yaya hareketliliğini kısıtlayacağı değerlendirilmiştir” denildi. Mimari ve şehircilik mekân tasarlama kriterleri açısından dini tesisin bölgedeki sosyal donatıya uygun olmadığı ifade edildi. Ayrıca mahalle içinde yürüme mesafesinde dinin tesis alanı bulunduğuna dikkat çekilerek plan değişikliğini zorunlu kılan bir neden olmadığı vurgulandı. Alanın önceki planda eğitim tesis alanları ile birlikte düşünülerek park için ayrıldığı, okul çağındaki çocukların oyun yeri olarak düzenlendiği belirtilerek “Buna karşın yakın çevresinde başka sosyal donatı alanı ayrılmayarak yönetmelik hükümlerine uyulmadı” denildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bir-park-daha-cami-oluyor_125565.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!