Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Bizde Kent diye Bir Kavram Yoktur; Şehir Vardır"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen çevre yatırımları açılışı ve temizlik-denetim araçları dağıtımı töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'kent' ve 'şehir' ayrımına vurgu yaptı.

yapi.com.tr
"Bizde Kent diye Bir Kavram Yoktur; Şehir Vardır"

p>Batı medeniyetlerinde kentin, sadece zenginlerin, asilzadelerin, soyluların yaşayabildiği, yoksulların, taşralıların, köylülerin dışarıda tutulduğu ya da sadece hizmetkar olarak bulunabildiği bir yer olduğunu savunan Başbakan Erdoğan; kentte yaşayanların medeni, kent dışında yaşayanların ise vahşi kabul edildiğini sözlerine ekledi. "Bizim medeniyetimizde ise bunun tam tersi bir anlayış söz konusuydu; bir kere bizde kent diye bir kavram yoktur, şehir vardır" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şehir, medeniyetin doğduğu yer olduğu kadar, aynı zamanda medeniyeti şekillendiren de bir yerdir. Bizim şehirlerimiz tarihte hiçbir zaman dışlayıcı olmadı. Bizim şehirlerimiz, sosyal sınıfına, iktisadi durumuna bakmadan içindeki her insanı kuşatan, kucaklayan mekanlar oldu. Bizim tarihi şehirlerimiz medeniyetimizin özüyle şekillenirken, içinde yaşayan insanı da medeniyetimizin özüne, ruhuna uygun biçimde potasında eriten şehir oldu. Bir kere biz şuna inanıyoruz; vahşi her yerde vahşidir, medeni her yerde medenidir. İnsan eğer yaşadığı şehre bir şey katmıyorsa, tam tersine yaşadığı şehri hızla tüketiyorsa şehirde de yaşasa o vahşidir. Ama insan yaşadığı yere bir şey katıyor, aldığı kadar da veriyorsa işte o da köyde dahi yaşasa medenidir''.
 
''Güçlü şehirleri sağlam taşlar inşa etmez, güçlü şehirleri güçlü insanlar inşa eder''
 
''Güçlü şehirleri sağlam taşlar inşa etmez, güçlü şehirleri güçlü insanlar inşa eder. Biz ise böyle şehirlerin hayalini kuruyoruz'' diyen Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
 
''Selçuklu'da, Osmanlı'da inşa ettiğimiz böyle şehirlerin hayaliyle yaşıyoruz, bizim ecdadımızın inşa ettiği, ecdadımızın yaşadığı, ecdadımızın ilham aldığı o güçlü şehirleri biz bugün aynı şekilde inşa etmek, imar etmek için mücadele veriyoruz. Elbette işimiz hiç kolay değil, nüfusun arttığı, insanların şehirlerde toplandığı, yeni yeni sorunların ortaya çıktığı bir zaman diliminde yaşıyoruz. Bunun yanında maalesef on yıllarca ihmal edilmiş, on yıllar boyunca bilinçsizce tüketilmiş, hırpalanmış, tahrip edilmiş şehirlerimizi tamir etmenin mücadelesini de veriyoruz. Daha en başta temelleri yanlış atılmış, yanlış planlanmış, yanlış büyümüş şehirleri biz bugün farklı bir mecraya sokmak için gayret gösteriyoruz. 'Böyle gelmiş böyle gider' diyemeyiz, eli, kolu bağlı duramayız, kendimizi akıntıya bırakamayız, şehirleri sağdan soldan onarıp, sağına soluna estetik yapıp bununla da yetinemeyiz. Biz, bir zihniyet dönüşününü gerçekleştirip, bunun ilk adımlarını atıp gelecek nesillerin de bu iş üzerinden devam ederek, geleceğin şehirlerini inşa etmelerini istiyor, bunun için uğraşıyoruz.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızı bizim bu tasavvurumuzun, bu arayışımızın, bu mücadelemizin bir tezahürü olarak kurduk. Bizim kendi öz medeniyetimizin en önemli unsuru olan şehircilik anlayışını sağlıklı ve sağlam şekilde tesis edebilmek için bu alana münhasır bir bakanlık ihdas ettik. Hamd olsun kısa süre içinde de bu bakanlığımız yaptığı çalışmalarla ne kadar hayati öneme sahip bir bakanlık olduğunu ispat etti.''
 
''Gelecek 20 yılda 6,5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedefliyoruz''
 
Başbakan Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın afet riskli alanların dönüşümü çerçevesinde 5 Ekim 2012 tarihinde 35 ilde 75 farklı noktada 3 bin 169 binanın dönüşümü çalışmalarının başlatıldığını, Türkiye genelinde riskli binaların yıkıldığını ve bunun devam edeceğini anlatarak, gelecek 20 yılda 6,5 milyon yapıyı dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.
 
Şehirlerin altyapısını başta sona ele aldıklarını, içme ve atık su sorunlarının kökten çözüldüğünü ve bugün Türkiye'nin nüfusunun yüzde 72'sine atık su arıtma hizmeti verildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
 
''2003 yılında sadece 15 olan katı atık düzenli depolama sayısı bugün 68'e ulaştı. Bu tesislerle 879 belediyede 44 milyon kişiye hizmet veriyoruz, inşallah 2023 yılında belediye sınırlarında yaşayan tüm vatandaşlarımız katı atık hizmeti alabilecek, yani çöp sorunu, çöp depolama sorununu tamamen ortadan kaldırıyoruz. 2012 yılı itibarıyla 956'ya ulaşan geri kazanım tesisleriyle ekonomiye yıllık 1 milyar liralık katma değer sağlıyoruz. Denizlerdeki kirliliği 208 istasyonla ölçüyor, anında gerekli tedbirleri alıyoruz. 2012 yılı itibarıyla 81 ilde 122 noktada hava kalitesi ölçümü yapıyoruz. Ülke genelinin yüzde 97'sinde çevre düzeni planlarını tamamladık. Ülke genelinde 8 bin 400 enerji kimlik belgesi uzmanı yetiştirdik. 2011 yılında enerji kimlik belgesi uygulamasını başlatarak, bugüne kadar 32 bini yeni bina olmak üzere toplam 34 bin 270 binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. Artık yeni yapılan binaların enerji tüketimleri eski binalara göre yüzde 40 tasarruf sağlıyor, böylelikle ülkemizde yaşanan enerji kaybını yüzde 16 azaltmayı hedefliyoruz. Yeni binaların denetimini, tapu kadastro çalışmalarını, afet risklerini çok yakından takip ediyor, sağlam, sağlıklı huzurlu binalar inşa ediyor, inşa edilmesini sağlıyoruz.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/bizde-kent-diye-bir-kavram-yoktur-sehir-vardir_103976.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!