Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yanlış Anlamayın; Selimiye'yi UNESCO Değil, Edirneliler Koruyacak

UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı Dr. Nurçin Çelik, Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Cami ve Külliyesi'ni UNESCO'nun değil, yine Edirneliler'in koruyacağı ve geleceğe taşıyacağına dikkat çekti.

yapi.com.tr / AA
Yanlış Anlamayın; Selimiye'yi UNESCO Değil, Edirneliler Koruyacak

Devecihan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Dünya Kültür Mirasında Selimiye ve Sorumluluklarımız' konulu konferansta konuşan Dr. Nurçin Çelik, Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin yapıldığı dönemin ve günümüzün en önemli mimari eserlerinden olduğunu söyledi. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nin yanlış anlaşıldığını anlatan Çelik, ''Selimiye Camisi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almasıyla koruma altına alınacağı anlamına geliyor; ancak, Selimiye'yi koruma altına alacaklar bir başkası değil, Edirne'deki vatandaşlar ve kurumlardır. Biz diyoruz ki, birileri gelecek eserlerimizi koruma altına alacak. Böyle birşey yok. Selimiye Cami ve Külliyesi, Dünya Mirası Listesi'nde olduğu için dünyaya mal oluyor; bakımını ve korunup kollanması konusunda da biz sorumluyuz'' diye konuştu.
     
Mimar Sinan'ın eserlerinde taklitten uzak, kendine özgü bir üslup kullandığını ifade eden Çelik, ''Mimar Sinan'ın bütün eserleri birbirinden farklıdır. Caminin içi, dışı ve çevresi düzenleme ve görünüm açısından oldukça etkileyicidir. Selimiye Camisi ve camilerin, insanı kucaklayan mimari bir yapısı var. İnsan kendini katedrallerdeki gibi küçük hissetmiyor'' dedi.
    
"Ağaç dikmeyi peyzaj zannediyoruz"
    
Bu arada, Çelik'in dünyadaki ibadethanelerdeki peyzaj örnekleriyle ilgili sunumu sırasında salondakilerin ''Edirne'de ağaçlar kesiliyor'' yorumuna Edirne Valisi Hasan Duruer tepki gösterdi. Yorum yapanlara dönerek, gelişi güzel ağaç dikmenin peyzaj anlamına gelmediğini söyleyen Vali Duruer, bilgisi olmayan pek çok kişinin pek çok konuda 'ahkam' kestiğini ifade etti. Duruer, şöyle devam etti:

'''Hiç kimse Selimiye Camisi gibi güzel bir eseri ağaçlarla kapatır mı, gizler mi? Bu ağaçların tespiti konusunda talimat verdim. Biz maalesef peyzajı bilen bir millet değiliz, ağaç dikmeyi peyzaj zannediyoruz. Bunu söylediğimde hiç kimse kusura bakmasın; ağaç dikilir, bodur ağaç dikilir. Ağaç dikilir, eseri kapatmayacak ağaç dikilir. Bilmeden ahkam kesiliyor. Sadece bu konuda değil, her konuda ahkam kesiliyor. En iyi mühendis, en iyi doktor, en iyi peyzajcı biziz. Böyle bir sıkıntımız var millet olarak'' diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanlis-anlamayin-selimiyeyi-unesco-degil-edirneliler-koruyacak_105659.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!