Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çamlıca Camisi Projesi Sil Baştan

İstanbul’da yapılacak Çamlıca camisi için “AK Parti’nin simge eseri” diyen Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, projede pek çok değişiklik yapıldığını söyledi.

yapi.com.tr
1 Çamlıca Camisi Projesi Sil Baştan

Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, İstanbul’da Çamlıca Tepesi’ne yapılacak olan caminin projesi sil baştan değişiyor. Yeni projenin detayları için Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bakan Bayraktar, “Mimarlarla yaptığımız çalışmada camide sayamayacağım kadar değişiklik oldu. Sivri olan kubbeler daha basık ve oval oldu. Kapılarını genişlettik büyüttük. Revaklar vardı onları kaldırdık” dedi.

"Aynı zamanda kültür kompleksi"

“Çamlıca’daki caminin oluşturulma gayesi Ak Parti’nin iktidarı döneminde bir simge eser bırakmaktır” açıklamasında bulunan Bayraktar, “Orası sadece cami, sadece namaz kılınacak bir yer değil büyük bir kültür kompleksidir” dedi. Bayraktar, Çamlıca Camisi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Başbakan “tartışalım” dedi

“Burası eğitim, kültür, turizm ve müze alanı olacak. Yarışmada 82 proje değerlendirildi. Bunların arasında ikincisini uygulamayı uygun gördük. Ama Sayın Başbakan bunun tartışmaya açılmasını istedi. Mimar Sinan Üniversitesi’nden ve İTÜ’den bir grup mimarla üç saat çalıştık. Projeyi ciddi anlamda eleştirdiler. Birçok yerini değiştirdik. Burada Mimar Sinan’ın eserleri, Selçuklu ve Osmanlı döneminin camilerinden ciddi anlamda esinlenme var. Onların silueti olarak devam niteliğinde olmasını arzu ettik. Ama kesinlikle konsept ve yapı aynı değil.

Kubbeler kapılar değişti

Binada fabrika gibi üç bodrum var. Bodrumlarında hat sanatları, kültür yerleri, fuar alanları, dershaneler ve seyir terasları olacak. Dünyada beşinci büyüklükte bir cami olacak. Üç gidiş üç geliş yol ve tünel yapacağız. Turizm merkezi, seyir terası ve yeşil alan yapacağız. Caminin dışında bina hemen hemen hiç yok. Kubbeleri, kapıları, değişti. Camide sayamayacağım değişiklik yapıldı. Altı minare var, yedinci minare vardı onu kaldırdık. Mimarlar öyle uygun gördüler. Kubbeler daha basıldı daha oval oldu. Sivriliklerini biraz azalttık. Kapılarını genişlettik, teraslarını değiştirdik.

Bazı revakları kaldırdık

Birtakım revaklar vardı onları kaldırdık. Başbakan’ın başkanlığındaki heyet, alanında uzman mimarlarla toplam üç seans yaptık. Görüşmelerimiz devam edecek. Daha da değişiklikler olabilir. Başbakan, Osmanlı ve Selçuklu kültüründe yetişmiş. Yetiştiği kültürü istiyor. O kültürü seviyor.”

Yenisi

Kubbeler tıraşlandı.

Kapılar genişletildi.

Revaklar kaldırıldı.

Teraslar değiştirildi.

Şadırvan yeniden dizayn edildi.

Girişler tekrar düzenlendi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/camlica-camisi-projesi-sil-bastan_104792.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • kasımpaşa da yetişen başbakanımız osmanlı ve selçıklu kültürünü nerden bulmuş bizede söyleyin bizde gidip o kültürden biraz faydalanalım YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!