Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çevre’nin Tüm Yetkisi Bakan’da Olmaz

Çevre Bakanlığı’na sınırsız yetki tanıyan, kentsel dönüşüm ve havalimanları çevreleri dahil yeni imar planları yapma-uygulama hakkı veren düzenlemeler, AYM’ye taşındı.

yapi.com.tr
Çevre’nin Tüm Yetkisi Bakan’da Olmaz

Çevre ve şehirler için en önemli davalardan biri, İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sınırsız rant-talan yetkisi veren önemli düzenlemelerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu. AYM, davayla ilgili ilk incelemesini bugün yapacak.

Taraf Gazetesi'nden Adnan Keskin'in haberine göre, İdare Mahkemesi, iptal dilekçesinde 644 Sayılı Çevre Ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında KHK’daki Bakanlık yetkileriyle 3914 sayılı İmar Kanunu’nun ‘İmar Planlarında Bakanlığın yetkisi’ başlıklı maddesini mesele yaptı.

İptali istenen maddeler, Bakanlığa, çevre katliamlarıyla sonuçlanabilecek ‘her tür ve ölçekte' fiziki planlama yapma-uygulama, ayrıca 'her gerekli gördüğünde' kentsel dönüşüm ve havalimanları çevreleri dahil yeni imar planları yapma yetkileri tanıyordu. İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nin iptalini istediği düzenlemeler; İstanbul, Ankara başta olmak üzere tüm kentlerde seçilmiş belediyeleri de by-pass ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı dolayısıyla hükümeti ve Başbakan’ı tek yetkili kılan düzenlemeler olarak bugüne kadar da büyük itirazlara konu olmuştu.

İdare mahkemesi taşıdı

3. İdare Mahkemesi, iptal dilekçesinde Bakanlığa KHK’nin 2/ç fıkrasıyla ‘her tür ve ölçekte fiziki planlama’ yetkisi veren düzenleme ile İmar kanununda ‘gerekli gördüğü her durumda’ imar planı değişikliği yapma yetkileri verilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

İlk inceleme bugün İstanbul 3.İdare Mahkemesi’nin kentlerin kaderini belirleyen padişah yetkilerine iptal istediği başvurusu Anayasa mahkemesi tarafından işleme konuldu. AYM, İmar Kanunu ile Çevre Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleriyle ilgili KHK’daki Bakanlık yetkilerine iptal istemli başvuruda ilk incelemesini bugün yapacak. AYM; usül-yetki yönünden herhangi sorun görmemesi halinde daha sonraki tarihte başvuruyu esastan görüşecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cevrenin-tum-yetkisi-bakanda-olmaz_121799.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!