Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Çinliler 3. Boğaz Köprüsüne Talip

Çin Başbakanı Wen Jiabao beş bakan ve üst düzey bürokratlarla Ankara’ya adeta çıkarma yaptı. 8 yıl aradan sonra Başbakan düzeyindeki ilk ziyareti gerçekleştiren Jiabao’nun gündeminde, dış ticaret, müteahhitlik ve müşavirlik, demiryolu, deniz ulaştırma, haberleşme ve kültür alanların bulunduğu 8 anlaşma var. Çinlilerin talip olduğu konuların

Radikal Gazetesi
Çinliler 3. Boğaz Köprüsüne Talip

Çin Başbakanı Wen Jiabao beş bakan ve üst düzey bürokratlarla Ankara’ya adeta çıkarma yaptı. 8 yıl aradan sonra Başbakan düzeyindeki ilk ziyareti gerçekleştiren Jiabao’nun gündeminde, dış ticaret, müteahhitlik ve müşavirlik, demiryolu, deniz ulaştırma, haberleşme ve kültür alanların bulunduğu 8 anlaşma var. Çinlilerin talip olduğu konuların başında ise 3. Boğaz Köprüsü, metro ve hızlı tren yolları var. 

Hızlı tren de var

Çinliler’in başta 3. boğaz köprüsü, metro, hızlı tren yollarına talip olacağı belirtiliyor. Wen Jiabao ile Başbakan Erdoğan arasında imzalanacak anlaşmalar arasında, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanısıra, yeni İpekyolu bağlantısı ortak çalışma grubu kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı ile üçüncü ülkelerde müteahhitlik hizmeti verilmesine yönelik anlaşmalar da bulunuyor. Yetkililer, Çin’le özellikle üçüncü bir ülkede ortak projeler yapmak için bir zemin aranacağını söylediler. Ancak Çin heyetinin resmi olmayan görüşmelerde özellikle 3. boğaz köprüsü, metro, hızlı tren yollarının yapımında yer almak istedikleri belirtiliyor.

İştah kabartan projeler

3. Boğaz köprüsünün hattı belli oldu, ancak şu anda ihaleye ilişkin bir gelişme yok. Güzergah belli olduğunda ihalenin bu yıl yapılabileceği söylenmişti. 1.5 milyar dolarlık kamulaştırma bedeli ile birlikte toplam maliyetin 6 milyar doları bulması beklenen proje yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek. Çin Başbakanı Jiabao’nun heyetinde yer alan Çin Demiryolları Bakanı Liu Zhijun dün hızlı trene bindi. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Çin ile Türkiye arasında, iki ülkede ve başka ülkelerde hızlı tren hatlarının yapımına ilişkin işbirliği anlaşmasının imzalanacağını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cinliler-3-bogaz-koprusune-talip_83070.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!