Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Danimarka Sahillerini Doğa ile Tasarlıyor

EKODesign 2015'in Danimarkalı konuğu Benny Bøttiger, ülkesel ölçekte gerçekleştirilen kıyı şeridi düzenlemelerini aktardı. Doğa ile tasarlamanın gücüne inanan Danimarka, çağdaş tasarımla yenilediği sahil şeridini gelecekte de aynı şekilde korumayı öngörüyor.

yapi.com.tr
Danimarka Sahillerini Doğa ile Tasarlıyor

Geberit'in desteğiyle EKODesign 2015 konuşmacıları arasında yer alan Hasløv & Kjærsgaard Architects and Planners ortağı, Danirmarkalı mimar Benny Bøttiger, "Kıyı Bölgesinde Doğa ile Tasarlamak" başlıklı sunumunda, kıyı şeridinde ülkesel ölçekte gerçekleştirdikleri tasarım ve planlama çalışmalarını aktardı.

Bøttiger ve ekibi, kent-kıyı arasında geçiş alanı oluşturan, nitelikli ve kullanışlı kamusal alanlar yaratırken, iklim değişikliğinin neden olduğu deniz seviyesi yükselmesini ve günümüz gerçeklerini de dikkate alan bir tasarım yaklaşımı benimsemişler.

Danimarka'nın 7.300 km'lik sahil şeridi, dalgalara ve rüzgara açık dinamik bir alan. Bunun yaklaşık %80'i yasalarla korunan, yapılaşmanın olmadığı kıyı bölgesinden oluşuyor. Sahilin gelecekte de aynı şekilde kalmasını isteyen hükümetin beklentileri doğrultusunda yürütülen çalışmalarda Bellevue, Amager ve Koge Bugt plaj parkları, Kuzey sahil şeridi, Esbjerg ve Lemwig limanları gibi farklı işlevlere sahip alanlar, doğa korunarak günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmiş.

Kopenhag kent merkezine yakın Amager'de eski sanayi bölgesi dönüştürülerek 2 km'lik yeni bir sahil şeridi yaratılmış. Çok sayıda rekreasyonel aktiviteye yer verilen Amager plaj parkı, "doğa ile tasarım"nın güzel bir örneği. Şiddetli dalgaların etkisinden korunan sahilde doğa plajı ve kentsel plaj olmak üzere iki farklı alan yaratılmış. Kırk yıllık geçmişe sahip Koge Bugt plaj parkında yapılan proje, kentliler ile diyalog halinde geliştirilmiş. 1930'larda açılan yarışma sonucunda ünlü mimar Arne Jacobsen tarafından tasarlanan Bellevue plajı da yine sahil düzenleme projelerinin başka bir ayağını oluşturuyor.

Benny Bøttiger, Kuzey sahil şeridinin geleceğine ilişkin verdiği bilgilerde, fırtına ve erozyon gibi doğal afetlerin etkisini önleyecek ve bölgenin doğal yapısını devam ettirecek bir politika izlediklerini belirtti.Bøttiger sunumunda, su taşkınlarına karşı sahil şeridine yerleştirilen duvar benzeri önleyici elemanların nasıl yaratıcı kent mobilyalara dönüştürüldüğünü de gösterdi.   

http://www.yapi.com.tr/haberler/danimarka-sahillerini-doga-ile-tasarliyor_130146.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!