Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

DB Başkanı: 59 Milyon Kişi İşsiz Kalacak, 30 Bin Bebek Ölecek

Küresel ekonomik kriz nedeniyle, insanların işsiz kaldığını, hayatların mahvolduğunu, kız çocuklarının okula gidemediğini, ev kadınlarının hangi yemek öğününü kessek diye düşünür hale geldiğini, çocukların kötü beslendiğini ifade eden Zoellick, “İnsan ilerlemesi denilen şey, artık geri dönüşü olmayacak bir şekilde geriye doğru gitmeye başladı”

Radikal Gazetesi
DB Başkanı: 59 Milyon Kişi İşsiz Kalacak, 30 Bin Bebek Ölecek

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, bu yıl 59 milyondan fazla insan işini kaybedeceğini, Afrika’nın Sahra altındaki azgelişmiş bölgelerinde 30 bin ile 50 bin bebeğin ölebileceğini kaydetti. Küresel ekonomik kriz nedeniyle, insanların işsiz kaldığını, hayatların mahvolduğunu, kız çocuklarının okula gidemediğini, ev kadınlarının hangi yemek öğününü kessek diye düşünür hale geldiğini, çocukların kötü beslendiğini ifade eden Zoellick, “İnsan ilerlemesi denilen şey, artık geri dönüşü olmayacak bir şekilde geriye doğru gitmeye başladı” dedi.

Zoellick, IMF-Dünya Bankası Guvernörler Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, mevcut küresel krizin, uluslararası ekonomik düzende yeni bir arayışı ortaya çıkardığını belirterek, ne tamamıyla eski küresel sistem ve kurallar ne de devlet ağırlıklı bir sistem değil, mevcut küresel sistemi tamir ederek, ‘sorumlu bir küreselleşme’ oluşturulması gerektiğini söyledi. Zoellick, uluslararası kuruluşlar ve ülkelerin de ‘sorumlu bir küreselleşme’ için çalışması önerisinde bulundu.

‘Başka krizler de olacak’

“‘Tüm insanlar bize küresel krizin bir daha olmasına izin vermeyin’ diye bağırıyor” şeklinde konuşan Zoellick, krizlerin bir daha olmayacağının bir garantisi olmadığını ancak, bundan sonra, ekonomilerin güçlendirilebileceğini, daha güçlü bir kriz telafi sisteminin oluşturulabileceğini söyledi. “Toparlanmadan bahsediliyor ama yoksulluk hüküm sürüyor” diyen Dünya Bankası Başkanı, şöyle devam etti: “Şehirlerde, köylerde herkes aynı şeyi söylüyor: Bir daha bu tür şeyler yaşanmasın. Ama maalesef bu sözü veremiyoruz. Dünyada kriz yaşanmamasını sağlamamız mümkün değil. Aslında gelecekle ilgili bildiğimiz tek şey var. O da her zaman başka krizler yaşanacağıdır. Ama gerekli liderlik işbirliğini oluşturursak, geçmiş krizlerden ders alabiliriz. Acil tedbirleri bir yana bırakarak kalıcı tedbir almak zorundayız. Bunu bu salonda toplananlar başaracaklar.”

‘Krizin tohumları eskiden’

Kriz zamanında işbirliğini sürdürmenin zor olmadığını ama uçurumun kenarından dönüldüğünde işbirliğine devam etmenin de o kadar kolay olmadığını vurgulayan Zoellick, “Geleceğe bakmadan önce geçmişi anlamamız lazım. Bugünün krizi bir anda ortaya çıkmadı. Bunun tohumları çok eskilere dayanıyor” şeklinde konuştu. Dünyada, son 20 yılda büyük bir dönüşümün yaşandığını, Sovyetler Birliği’nin, Orta ve Doğu Avrupa’da planlı ekonomilerin dağıldığını, Çin’de ve Hindistan’da ekonomik reformların gerçekleştirildiğini, Doğu Asya’da ihracata dayalı büyüme stratejisinin dünya ekonomisinde büyük dönüşümü sağladığını kaydeden Zoellick, bu dönüşümün büyük ekonomik fırsatları beraberinde getirdiğini ifade etti. Zoellick, şunları kaydetti:

‘Sistem zorlanıyordu’

“Ama 20’nci yüzyılın son 10 yılında uluslararası ekonomik sistem zorlanmaya başladı. Ufacık yamalar ile geçiştirildi. Ama bunlar kalıcı olmadı. Bugünün sorunları dönemde getirilen veya getirilmeyen tepkiler ve tedbirler nedeniyle ortaya çıktı. 90’lı yılların sonunda ortaya çıkan mali krize kalıcı çözümler getirilemedi. Asya’da yaşanan finansal kriz sonrasında getirilen tedbirleri yapanlar bir daha asla küreselleşmeye kapılmayacakları sözü verdiler kendilerine... Birçoğu döviz rezervlerini yöneterek çok büyük havuzlar oluşturdu. Bu nedenle küresel ekonomide çeşitli dengesizlikler oldu.

Ama büyüme iyi olduğu için bunlar görmezden gelindi. Merkez Bankaları yeni ekonomideki riskleri doğru bir şekilde karşılayamadı ve 1980’lerde ürün fiyatı enflasyonlarını bir şekilde kontrol altına aldı ama bir şekilde fiyatlardaki balonları bir türlü anlayamadılar ve reel politikalarını gerekli bir şekilde yönetemediler. Reel ekonomiye hasar geleceğini düşünemediler. Ekonomiye, üretime, tüketime bir zarar geleceğini düşünemediler. Düzenleyici, denetleyici kuruluşlar artık gerçekten kopmuş durumdaydılar. Bütün bu dersleri alıyoruz ve aldık. Geleceğe yönelik daha akıllaca hareket etmemiz gerekiyor.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/db-baskani-59-milyon-kisi-issiz-kalacak-30-bin-bebek-olecek_73053.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!