Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Defolu Müteahhite Ağır Ceza Geliyor!

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘emsal’ uyarısıyla ilgili tartışmalar sürerken hazırlıkları tamamlanan İmar Kanun Taslağı da usulsüz satış yapan müteahhitlere ağır yaptırımlar getiriyor.

yapi.com.tr
Defolu Müteahhite Ağır Ceza Geliyor!

Çevre Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan ve önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek olan düzenleme, usulsüz satış yapan yapı müteahhitlere ağır yaptırımlar getiriyor. Yıl içerisinde yasalaşması beklenen yeni İmar Kanunu konut satışlarında alıcı ve müteahhit arasındaki ilişkiyi disiplin altına alacak. Taslak, usulsüz satış yapan yapı müteahhitlerinin bir yıla kadar yetki belgesinin iptalini ve yüklü idari para cezalarını öngörüyor.

"Defolu müteahhitlere ağır cezalar geliyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bazı müteahhitlerin arsa karşılığı bina yapmak için vatandaşı kandırdığını belirtti. Bayraktar, Hürriyet’e, “Bu konuda bakanlığa çok sayıda şikayet geliyor. Maketten satış vaadiyle vatandaşı kandırıyorlar. Bu yönden biz de zor durumda kalıyoruz. Artık vatandaşı kandırmak isteyen ya da onların canını acıtan müteahhitlere geçit verilmeyecek. Özetle taslağın yasalaşmasıyla birlikte defosu olan müteahhitlere ağır cezalar veriyoruz. Böylece müteahhitler de kendi kendini disipline edecek” dedi.

Daha önceki kanunda tanımı yapılmayan net alan, bürüt alan, toplam net alan, eklenti alan ve taban alanı tanımları yeni imar kanunda yapılıyor. Müteahhitler projelerinde net alanı ve bürüt alanı açıkça belirtmek zorunda kalacak. Yeni kanunda daireyi satanla ve daireyi alan ruhsat eki onaylı mimari projeyi karşılıklı imzalayacak. Uygulamayla vatandaş nasıl ve hangi tipte konut aldığını bilecek. İmza sonrası projede değişiklik yapılması engellenecek. Taslak yasalaşırsa bina projelerinde bundan sonra dairelerin kapı numarası bile değişemeyecek.

Para cezaları getiriliyor

Kanun aynı bağımsız bölümü birden fazla kişiye satan, parsel malikiyle yaptığı kat karşılığı satış vaadi sözleşmesindeki hükümlere aykırı olarak yetkisinin olmadığı bağımsız bölümleri parsel sahibinin izni olmadan satanlara ağır cezalar getiriyor. Düzenlemeyle parsel malikinin veya satış vaadi sözleşmesi yaptığı kişilerin muvafakatını almadan ruhsat eki mimari projeyi veya bağımsız bölümlerin numaralarını, konum ve büyüklerini, teknik özelliklerini değiştiren, bağımsız bölümün yerini, konumunu, niteliğini, brüt, net alanıyla yapının ortak alanları bakımından ruhsat eki mimari projesiyle uyuşmayan maket, broşür, katalog hazırlayan, satış vaadiyle sözleşme hazırlayan, satış yapan müteahhide, çeşitli oranlarda idari para cezası verilmesinin önünü açacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/defolu-muteahhite-agir-ceza-geliyor_106861.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!