Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Deneyimsiz Mimar ve Mühendis"e İptal!

Danıştay 13. Dairesi’nin başvurusu üzerine Kamu İhale Kanunu’ndaki deneyimsiz mühendislerin mezuniyetlerinden itibaren geçen her yılın iş deneyimlerine sayılacağına ilişkin düzenleme kısmen iptal edildi.

yapi.com.tr
"Deneyimsiz Mimar ve Mühendis"e İptal!

Danıştay 13. Dairesi, Kamu İhale Kanunu’nda 2008’de 5812 sayılı kanunla yapılan deneyimsiz mühendislere ilişkin 62/1-h fıkrasını Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. Bu fıkrada iş deneyimi bulunmayan mühendis ve mimarların aldıkları lisans eğitimine uygun yapım ihalelerine başvurularında toplam 15 yılı geçmemek üzere mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl için 122 bin 387 liralık iş deneyimi olarak dikkate alınacağı düzenleniyordu. Danıştay, bu iş deneyimine sayılmanın her iki ortağın da mühendis olduğu tüzel kişiliklerde uygulanacağı düzenlemesini anayasaya aykırılıktan AYM’ye taşıdı. Danıştay, “Bu bent kapsamında elde edilen deneyim mühendis ve mimarın beş yıldır en az yüzde 51 hissesine sahip olduğu veya her iki ortağın da mühendis olup yüzde 50-50 ortak olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilir” biçimindeki son cümlesinin iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesini istedi.

AYM, esas incelemeyi “veya her iki ortağın da mühendis olup yüzde 50-50 ortak olduğu” ibaresi ile sınırlı olarak yaptı ve iptal kararı verdi. AYM iş deneyimine ilişkin bu maddeyi ortak mühendis büroları yönünden anayasaya aykırı buldu ve kısmen iptal etti. İptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girmesine de karar verildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deneyimsiz-mimar-ve-muhendise-iptal_110564.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!