Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deprem Hazırlıkları İBB Meclisi Gündeminde




İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Mart ayı toplantılarının üçüncü birleşiminde şehirdeki konutların depreme hazırlanması konusunu ele aldı. Belediye Meclisi toplantısında gündem dışı bir konuşma yapan CHP’li Meclis Üyesi Osman Güdü Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami faciasına dikkat çekerek, bu depremin İstanbul ve çevresi için de çok önemli gerçekleri bir kez daha gündeme getirdiğini söyledi. Osman Güdü, “Acil önlem alınması Türkiye’nin varlığının teminatı olan İstanbul ekonomisinin ve üretiminin de gerçeğidir” dedi.

Ergün Turan depreme hazırlık çalışmalarını anlattı

Toplantıda söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, birkaç sene önce ziyaret ettiği Japonya’da deprem gerçeğinin insanların hayatında ne kadar önemli bir yer ettiğini gördüğünü, ancak ülkenin teknoloji ve milli gelir ve bilinç düzeyinin son yaşanan depremde yetersiz kalınmasını önleyemediğini söyledi. Mühendisliğin bütün kavramlarının faraziyelere dayandığını ve yaşanan doğa olaylarının bütün mühendislik çalışmalarının yeniden değerlendirilmesini ortaya koyduğunu vurgulayan Ergün Turan, şöyle konuştu;

“İstanbul’da da deprem konusunda böyle acil yapmamız gereken şeyler var. İstanbul depreme karşı mutlak hazırdır diyemeyiz. Ancak 1999 depreminden beri İstanbul’da depreme karşı çok tedbir alındı. Ülkemizin gelişimi göz önüne alındığında yapılan her şey eksiktir, ama çok ciddi adımlar atılmıştır. Depremden sonra İstanbul’da hemen hemen elden geçirilmeyen okul, kamu binası, viyadük kalmamıştır. Bu yapıların tamamı güçlendirilmiş ya da yıkılarak yeniden yapılmıştır. Geri kalan halkımızın, bizlerin yaşadığı konutlardır. Bununla ilgili de biliyorsunuz meclisimizde görüşüp çözümler üretiyoruz.”

TOKİ gelirlerini İstanbul’un dönüşümü için kullanmalı

Son 8 yılda 500 bin yeni konut üreten TOKİ’nin Türkiye’nin en büyük, en güzide kuruluşu haline geldiğine dikkat çeken Turan, “TOKİ İstanbul’da hasılat paylaşımı yoluyla gelir getirici projeler de yaptı. Bunu Anadolu’nun değişik illerinde yaptığı sosyal konut projelerinde kullandı. Dolayısıyla TOKİ ve rant kavramlarını yan yana kullanırken vatandaşlarımızın farklı şekilde anlayacağı biçimde anlatılmamalıdır. Ancak, İstanbul Türkiye’nin ekonomisini ayakta tutan en önemli değerdir. TOKİ’nin bu elde ettiği gelirleri İstanbul’daki yapıların dönüşümünde de kullanmalıdır. Bunu siyasi olarak da kendi üst kurumlarımızda dile getiriyoruz” diye konuştu.

Deprem konusu siyaset üstü tutulmalı

Belediye Meclisi’nin dünkü oturumunda deprem konusunun siyaset üstü tutulacağının kararlaştırıldığını hatırlatan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bütün birikimlere açığız. Mevcut yasaların değişmesi gerekiyorsa bu konuda Ankara nezdinde de girişimlerde bulunabiliriz. Bu konunun siyasi konuşmalara kurban edilmemesi gerektiğini, başlanmış olunan deprem güçlendirme çalışmalarının vatandaşlarımızın evlerinin yenilenmesi konusunda da sağlıklı yürümesi için birlikte çalışmamızı özellikle belirtiyorum.”

Daha sonra söz alan CHP’li Meclis Üyesi Rüstem Olga da depremle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde özel bir oturum düzenlenmesinin daha önce görüşüldüğünü belirterek, “Sayın Ergün Turan da bu görüşe memnuniyetle katılmıştı. Bunun tam vakti olduğunu düşünüyorum. Bu toplantı, İstanbul’un parlamentosu niteliğindeki meclisimizin bu konuda ne kadar hassas çalışmalar yaptığının bilinmesi açısından da çok önemli. Bu özel oturumda alınacak kararların yerel yönetimler tarafından hassasiyetle uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Gerekiyorsa merkezi hükümetten de destek alarak bu konuyu en kısa sürede çözüme kavuşturmamız gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Şişli Meclis Üyesi Bayram Özata ise, konuşmacılara katıldığını belirterek, hep birlikte İstanbullulara karşı sorumlu olduklarını ve konuyu siyaset üstü tutarak halkın oturduğu binaların da depreme karşı acil olarak güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Oturumu yöneten İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet de “Özel oturum konusunda siyasi parti grupları kendi aralarında bir görüşme yapıp ortak nokta tespit etsinler. Biz de Belediye Meclisi Başkanlığı olarak gereğini yaparız” dedi.


http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-hazirliklari-ibb-meclisi-gundeminde_96567.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!