Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerji Bakanı "Geri Dönüş Yok", TÜSİAD "Basit Bir Enerji Açığı Sorununa İndirgenmemeli"




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kanal 24 televizyonunda katıldığı programda, nükleer santral ve akaryakıt fiyatları konularındaki soruları yanıtladı. Japonya'daki Fukuşima nükleer santralindeki gelişmeleri anlık takip ettiklerini anlatan Bakan Yıldız, Fukuşima santralinin 6 ünitesi bulunduğunu, kazanın olduğu sırada 3'ünün bakımda, 3'ünün de işletmede olduğunu, santrali suyun basmasıyla beraber soğutma suyunu basan dizel jeneratörlerin devre dışı kaldığını ve soğutmanın yapılamadığını hatırlattı.

Japonya'daki nükleer santralde meydana gelen kazanın çok sıra dışı bir kaza olduğunu, fakat bundan da çıkartılacak dersler bulunduğunu ifade eden Yıldız, Japonya'nın 6-7 metre yüksekliğinde yaptığı dalga kıranları, belki de bundan sonra 10-12 metreye çıkartacağını söyledi. Söz konusu santraldeki problemin depremden değil, tsunumiden kaynaklandığına dikkati çeken Yıldız, ''Japonya'nın artılarını veya eksilerini savunmak durumunda değiliz. Bizim Türkiye'ye kuracağımız sistemin ne kadar güvenilir olduğunu konuşmamız lazım'' dedi. Sinop Akkuyu'da kurulması planlanan ikinci nükleer santral projesiyle ilgili Japonya ile müzakerelerin devam ettiğini kaydeden Enerji Bakanı, müzakerelerde nihai bir noktaya gelinmediğini bildirdi. Yıldız, ''Depremin olası sonuçlarının anlaşmamazı nasıl etkileyeceğini şu anda ben kestiremiyorum. Bizim açımızdan kararlılığımız devam ediyor'' diye konuştu. Müzakerelerin çok kapsamlı olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, Japonya'daki olağan dışı hal nedeniyle Mart ayı sonuna kadar koydukları tarihin değişebileceğini ve daha ileri bir tarihe ötelenebileceğini, bunu da makul karşılayacaklarını bildirdi.
    
''En iyisini yapacağız prensibiyle yola çıktık''
    
18 Mart itibariyle dünyada 442 adet nükleer santralin işletildiğini, Japonya'da da halen işletmede santraller bulunduğunu belirten Taner Yıldız, dünyanın bir bütün olduğunu, nükleer güç santralleri itibariyle parçalanamayacağını söyledi. Türkiye'ye yapılan santralin en iyi santrallerden bir tanesi olacağına dikkati çeken Yıldız, ''Biz en iyisini yapacağız prensibiyle yola çıktık, inşallah da bunu gerçekleştireceğiz'' dedi. Enerji Bakanı Yıldız, nükleer santrale sadece elektrik temini olarak bakılmaması gerektiğini, nükleer santral yapımının aynı zamanda sanayinin ciddi bir sınıf atlaması anlamına geldiğini vurguladı.
    
Üçüncü nükleer santralin yeri
    
Akkuyu'da deprem riski bulunup bulunmadığı konusundaki bir soru üzerine Yıldız, Akkuyu'da deprem riski görülseydi santralin oraya yapılmasına karar verilmeyeceğini belirtirken ''İçimin rahat olmadığı hiçbir işe imza atmadım. Bütün risklerin karşısında alınacak mühendislik tedbirleriyle beraber bunun yapılabileceğine inanıyoruz. Biz bunun böyle olacağına inanmasak hiç onu oraya yapar mıyız. Hepimizin geleceği bu...'' şeklinde konuştu. 2023 yılına kadarki hedefin, kullanılan elektriğin yüzde 10'unu nükleer santraller vasıtasıyla üretmek, üretim kapasitesi açısından da yüzde 20'ler civarında nükleer güç santralleri elde etmek istediklerini kaydeden Yıldız, aynı zamanda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından da maksimum düzeyde istifade edileceğini söyledi.
    
3. nükleer santral konusunda da yer seçimi konusunda çalışmalara başlanıldığını açıklayan Bakan Yıldız, yaklaşık 60 parametre ve 16 başlıkta incelemelerin yapıldığını söyledi. Nem oranından, rüzgarın esme yönüne ve seçilen yerin suya yakınlığına kadar birçok teknik parametrenin bulunduğunu dile getiren Yıldız, ''Karadeniz ve Akdeniz'e birer santral yapılması düşünüldüğünde üçüncü de Ege'ye mi yapılacak?'' sorusu üzerine, ''Ege'de olabilir. Bu karar teknik veriler sonucu verilecek. Bizim siyaseten seçme hakkımızdan ziyade, teknik göstergelerin sonucu belirleyecek olmasını bir mühendis olarak ve bu işin başındaki birisi olarak daha doğru buluyorum'' dedi.
    
Yıldız, nükleer santralden geri dönüş olmadığını, fakat bunun sağlıklı bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. 1986 yılında yaşanan Çernobil kazasının ardından dünyada 140 nükleer santral yapma kararı alındığına işaret eden Yıldız, ''Yani burada herkes bu kararı alırken ben niçin almayayım. Bu kararı cesaretle almamız lazım'' diye konuştu. Bakan Yıldız, ömrünü tamamlamış eski santrallerin de devre dışı kalmasından yana olduğunu vurguladı.
    
TÜSİAD Başkanı Boyner: Basit bir enerji açığı sorununa indirginmemeli

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Japonya'da deprem sonrası yaşanan nükleer felaketin aslında Türkiye gibi deprem kuşağındaki ülkeler için bir çeşit ''uyandırma telefonu'' gibi olduğunu söyledi. Boyner, Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından düzenlenen, ''Reel Döviz Kuru ve Reel Ekonomi'' konulu konferans sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Japonya'da deprem sonrasında yaşanan nükleer felaket dikkate alındığında Türkiye'de nükleer santral kurulmasını nasıl değerlendirildiği sorusu üzerine Boyner, Türkiye'de konunun çok uzun zamandır gündemde olduğunu belirterek, ''Fakat şöyle bir gerçekle karşı karşıyayız; Japonya'da olan aslında özellikle bizim gibi deprem kuşağında olan ülkeler için bir çeşit uyandırma telefonu gibi bir şey'' dedi. Japonya'nın sistematik şekilde depreme karşı önlemlerini alan, toplumda bu konuda bilinçlendirme ve eğitimi üst seviyeye taşıyan bir ülke olduğunu ifade eden Boyner, bu şartlarda ülkenin hem ekonomik açıdan hem de yaşayanların uğradıkları açısından korkunç bir felaketle karşı karşıya kaldığını söyledi. TÜSİAD Başkanı Boyner, nükleer enerji gereğinin basit bir enerji açığı sorununa indirgenmemesi ve Türkiye'de deprem riskinin çok daha fazla boyutuyla ele alınması gerektiğini belirtti ve şunları şunları söyledi:
    
''Her halükarda depremde Türkiye'de olabilecekler ve burada bir nükleer santralin nasıl bu riskler çerçevesinde güvenli olabileceği konusunda kamuoyunu da rahatlatacak şekilde bir süreç gelişmesi gerekiyor. 3. jenerasyon santraller deniyor, çeşitli önlemlerin alınması gündeme geliyor... Fakat öyle bir noktadayız ki şu andaki nükleer enerji konusunda, seneler önce yatırım yapmış ülkelerde, bu konuda yeterlilik geliştirdiğini iddia eden ülkelerde bile sistemler üzerinde auditler (denetimler) yapılıyor. Tekrar konu gözden geçiriliyor. Belki de bu Türkiye için bir fırsattır. Biz bunu yapma planını önümüze koyduysak, bu noktada durup tekrar bu süreci nasıl ele alacağımızı tüm ayrıntılarıyla, tüm elverişli olan teknolojiye bakarak, şeffaflık içinde, kamuoyunun da güvenini alarak sürdürmek zorundayız.''

Japonya'nın yeniden yapılanması, Japon şirketlerinin uğradığı zararlarla ilgili bilgi alışverişi yapılması zorunluluğu bulunduğuna dikkati çeken Boyner, G20 ülkelerinin bölümü olan B20'de Türkiye'yi TÜSİAD'ın temsil ettiğini, önümüzdeki hafta B20 gruplarının telekonferans yöntemiyle toplantıya çağrıldığını söyledi. Boyner, bu kapsamda çarşamba günü bir araya geleceklerini ve hem Japonya'nın katlanmak zorunda olduğu zararlar, hem de ülkelere etkisinin belli boyutlarda ele alınacağını ifade etti.


http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-bakani-geri-donus-yok-tusiad-basit-bir-enerji-acigi-sorununa-indirgenmemeli_96563.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!