Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nükleer Felaket, Tüp Patlaması Değildir Sayın Başbakan!




TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Japonya depremi sonrası başlayan nükleer santral tartışmasıyla ilgili görüşlerini 16 Mart 2011 tarihinde paylaştı.

“Japonya’da meydana gelen 9.0 büyüklüğünde deprem sırasında nükleer santrallerde patlama meydan gelmiş, patlamalardan bir süre sonra santrallerde yangın çıkmış ve ne yazık ki  Fukusima’daki nükleer santral ile Daiichi santralinden radyasyon sızıntısı başlamıştır.
Japonya, tarihinin en büyük doğal afetiyle yüz yüze gelirken, dünya yeni bir nükleer tehlikeyle karşı karşıya kalmıştır. Dünya haber ajanları, radyasyon sızıntısı ile ilgili haberi ‘korkulan oldu’ başlığıyla okuyucularına duyurmuştur.

Çünkü nükleer santraller her zaman nükleer tehlike potansiyeli taşımakta, nedeni ne olursa olsun, yapımında ve işletilmesinde yapılacak küçük bir hata, telafi edilmesinin mümkün olmayacağı sonuçlara yol açmaktadır. Kaldı ki, Japonya gibi güvenli yapı üretiminde ileri düzeyde bir ülke bile nükleer patlamaya engel olamamış ve insanlığı gelecek tehlikesiyle baş başa bırakmıştır.

Çernobil nükleer kazasının derin ve kalıcı etkileri henüz varlığını devam ettirdiği zaman diliminde insanlığın yeni bir felaketi kaldırabilmesi mümkün değildir.

Dünya ülkeleri bunu görmüş olacak ki radyasyon sızıntısının paniğini yaşamaya başlamış, önlem alma süreci hızlanmış, tek tek ülkelerde kurulu santrallerin kaldırılması, planlananların iptal edilmesi doğrultusunda tartışmalar yoğunlaşmıştır. Ülke kamuoyları toprakları üzerinde kurulu nükleer santrallerin acilen devre dışı bırakılması çağrısında bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte insanlık aleminin nükleer santraller konusu üzerinde önemle duracağından kuşku yoktur.
 
Ülkemizde ise durum bambaşkadır. ‘Bir musibet, bin nasihatten evladır’ sözü ülkemiz sınırlarına girmeyi başaramamıştır. Çernobil ve Japonya felaketleri nükleer konusunda görüş değişikliklerine neden olurken, bizzat Başbakan Erdoğan sözlerinden anlaşılmaktadır ki, siyasi iktidar nükleer santral konusunda inat edecektir. Nükleer santrallerin savunulması, içerdiği tehlikenin hafifsenmesi, hatta evlerde bulunan tüplerle karşılaştırılması ve benzeri görüşlerin ciddiye alınacak bir tarafı yoktur elbette. Ancak söz konusu görüşlerin sahibi bir ülkenin başbakanıysa, bu yaklaşımın ne anlama geldiği ve ülkemizi nasıl bir tehlikenin beklediği üzerinde durulmalıdır.
 
Başbakana hatırlatmakta fayda bulunuyor: Bilim dallarının ilgi alanına giren konular bu yaklaşımla ele alınamaz. Dünya, insanlığın geleceğiyle nükleer santraller ilişkisini tartışırken, nükleer tehlike ‘tüp patlaması’ düzeyine indirilemez. Sokaktaki vatandaş bu yorumu yapabilir ancak başbakanlık sorumluluğu taşıyan biri konuya böyle yaklaşamaz. Kar ve para insanlığın geleceğinden daha önemli değildir, insan hayatı ticarileştirilemez.  
 
İnşaat Mühendisleri Odası olarak, Başbakanı bilime ve yaşama saygılı olmaya, nükleer santral sevdasından vazgeçmeye çağırıyoruz.
 
Sinop ve Akkuyu nükleer santrallerinden kazanacağınız para, üreteceğiniz enerji insan hayatından, insanlığın geleceğinden daha mı önemlidir?”


http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-felaket-tup-patlamasi-degildir-sayin-basbakan_96559.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!