Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deprem ve Yangına Karşı Ahşap Yapılar

Dünyanın önde gelen ahşap araştırma merkezlerinden Kanada’daki FPInnovations'ın Yapım Sistemleri Bölüm Müdürü Erol Karacabeyli, 'Deprem ve Yangın Güvenli 30 Katlı Ahşap Yapılar' başlıklı konferans için Yapı-Endüstri Merkezi'ndeydi (YEM).

Deprem ve Yangına Karşı Ahşap Yapılar Erol Karacabeyli

Sürdürülebilir bir yapı malzemesi olarak ahşap

Açılış konuşmalarının ardından sahneye gelen Erol Karacabeyli, ormanlarla ilgili birkaç istatistik paylaşarak, ahşap yapı uygulamalarından örnekler paylaştı ve deprem, çevre konuları üzerinde durdu. KIaracabeyli, özellikle deprem kuşağı üzerinde yer alan gelişmiş ülkelerde sürdürülebilir ve çevre dostu bir yapı malzemesi olan ahşabın kullanımı artarken, hammadde sağlayan orman plantasyonlarının da çoğaldığına dikkat çekti. Sürdürülebilir ormancılığın, yakın gelecekte gündeme gelecek 'karbon ticareti'nde bu ülkelere büyük avantaj sağlayacağını vurgulayan Karacabeyli, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin bu durumu iyi analiz etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu, 1999 İzmit depreminin sonuçlarını bizzat gördüğünü anlatan Karacabeyli, ahşap yapıların deprem için ciddi bir alternatif oluşturduğunu söyledi. Deprem kuşaklarında yer alan özellikle zengin ülkelerin ahşap yapılara yöneldiğine dikkat çeken Karacabeyli, Türkiye'nin yangın, çürüme, betonun gelmesi gibi nedenlerle ahşabı unuttuğunu, ancak 21. yüzyılda bunun değişmesi gerektiğini belirtti. Karacabeyli, artık değişen teknoloji, yangın duvarları, otomatik su ve su buharı püskürtme sistemleri, duman dedektörleri, yangın söndürücüler, yangın reytingli alçıpan, binadan çıkış standartları ve modern itfaiyeler ile risklerin minimalize edildiğini sözlerine ekledi.

Ahşap yapıları, 'hafif karkas', 'kolon ve kiriş karkas' ve 'kros-lamine CLT' olarak üç gruba ayıran Karacabeyli, farklı ülkelerden örneklerle bu yapı çeşitlerin uygulama ve kullanma alanları hakkında da bilgiler verdi. 4, 5 katlı uygulamaların çok yaygın olduğunu, Avustralya'da şu anda 10 katlı bir proje üzerinde çalışıldığını ifade eden ve "Daha yükseklere doğru bir yarış var" diyen Karacabeyli, örnek olarak Green-Karsh'ın 30 kata kadar ahşap bina yapılabileceğini iddia ettikleri FFTT sistemini gösterdi. "Neden daha yüksek ahşap yapılar olmasın ki?" diye soran Karacabeyli, Almanya'da inşa edilmekte olan 100 metrelik ahşap rüzgar türbini kulesinden bahsetti ve ayrıca İtalya ile Kuzey Avrupa ülkelerinden 10+ katlı bazı konsept projeler üzerinde durdu.

Türkiye'nin başarılı olabilmesi için sürdürülebilir, kuvvetli bir orman endüstrisi ve onunla el ele giden bir ahşap yapı ensüdtrisi kurması gerektiğinin altını çizen Karacabeyli, böyle bir hamlenin uluslararası karbon ekonomisinde Türkiye'ye büyük avantaj da sağlayacağını sözlerine ekledi. FPInnovations'ın, ahşap yapılarla ilgili merak edilen herşey için bir el kitabı yayınladığını söyleyen Karacabeyli, söz konusu rehberin PDF formatında web sitelerine de yükleneceğini ve ücretsiz olarak indirilebileceğini bildirdi.

Konferans, soru cevap bölümüyle sona erdi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-ve-yangina-karsi-ahsap-yapilar_102225.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!