Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Depremzedelere Şok; Konteyner Kentler Kaldırılıyor!

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan Van Erciş depremi sonrası depremzedelerin konaklaması için kurulan konteyner kaldırılıyor. Ödeme gücü olanlar TOKi projesinden ev alırken, ödeme gücü olmayanlara hasarlı evlerine geri dönüyor.

yapi.com.tr
Depremzedelere Şok; Konteyner Kentler Kaldırılıyor!

Van Erciş depreminde depremzedelerin konaklaması için kurulan konteyner kentler kaldırılacak. 1 Haziran'da toplanacak konteyner evlerde yaşayan vatandaşlar kara kara ne yapacaklarını düşünüyorlar. Konteyner kentin kapatılması halinde gidecek hiçbir yeri olmayan bu kişiler endişeli bir şekilde 1 Haziran’ı bekliyor.

"350 lira taksit veremeyiz"

TOKİ depremden sonra Erciş’te 4 bin 880 adet afet konutu inşa ettirdi. Bu konutlar afetzedelere iki yıl ödemesiz, 20 yıl vadeli olarak ortalama 350 lira taksitle verildi. Miiliyet Gazetesi'nin haberine göre TOKİ son kalan 500 konutun kurasını da yapmaya hazırlanıyor. Ancak konteyner kentte kalanlar işsiz olduklarını, 350 lira taksit veremeyeceklerini söylüyor.Depremden beri konteyner kentte kaldıklarını kaydeden Serap Arı, şöyle konuştu:“Konteynerde kalanlara burası kapanıyor başınızın çaresine bakın dediler. 21 metrekarelik konteynerde yaşıyoruz. Kışın ayrı derdi var, yazın ayrı. Yazın çok sıcak oluyor. Çocuklar enfeksiyon kapıyor. Karıncası böceği çıkıyor. Kışın çok soğuk oluyor. Ne var ki şükür dışarda kalmadık. TOKİ evlerine 20 bin başvuru olmuş. Şu an TOKİ’nin elinde 1000 tane konut var. Çocuklarımın okulu değişti. Derslerinde başarısız oldular. Çünkü 21 metrekarede yemek pişiriyor, oturuyor, yatırıyoruz. Çocuklar bu kadarcık yerde ders çalışamıyor.”

"Başta yardım yağdı ama..."

Konteyner kentte fakirlerin kaldığını söyleyen Bedir Baydar, şunları söyledi:“Burada kalanlar kiracı insanlar. Burada en fakirler kaldı, perişanız. Ev alanlar, evi olanlar konteyner kentten gidiyor. Evi olmayanlar nereye gidecek? Biz burada kaldık. Evim ağır hasarlı. Ev için yazıldık ama çıkarsa ödeyemeyiz. Başta yardım yağdı ama sonra unutuldu gitti. Kimsenin baktığı yok. Evde kuru ekmek yiyoruz.”Mehmet Kaya da geçen yıl Ramazan çadırı kurulduğunu, Ramazan bittikten sonra yemek dağıtımının bittiğini söyledi.

Konteynerler toplanıyor

Konteynerlerin kaldırılması kararı doğrultusunda Erciş’teki konteynerler toplanmaya başladı. Konteyner kente geldiğimizi gören depremzeler Koordinasyon Merkezi’nin önüne toplanarak yetkilileri soru yağmuruna tuttular. Koordinasyon Merkezi Müdürü Adem Elçi, kimsenin mağdur edilmeyeceğini, en son kişi yerleştirilene kadar konteynerlerin kaldırılmayacağını söyledi. Elçi, şu bilgileri verdi:“Depremden sonra Erciş’e 2 bin 100 adet konteyner kuruldu. Boşaltılan konteynerlar toplandı. Kalan 390 konteyner de peyderpey toplanacak. Toplanan konteynerler Adapazarı, Düzce, Erzurum ve Muş’taki toplama merkezlerine gönderiliyor. Boş konteynerler eskimesin, kötü niyetli kişiler tarafından tahrip edilmesin diye toplanıyor. Şu an Erciş’te Kışla Konteyner Kenti’nde 120, diğer konteyner kentte de 100 aile barınıyor. Burada kalan son depremzede bir yere yerleştirilene kadar çalışmalarımız devam edecek. Maddi durumu hiçbir şekilde bir yere gitmeye imkan vermeyen, kiraya çıkamayan en fakir durumdaki depremzedeleri de sabit konteynerlere yerleştireceğiz.”

Hasarlı evlerde kalıyorlar

TOKİ’den kendisine kurada ev çıkan birçok kişi taksitleri ödeyemedikleri için haklarından feragat etmiş. Bu kişiler hasarlı evlerini onararak yeniden evlerine dönmüşler. Hasarlı evine yerleşen Vahap Dağ, şunları söylüyor:“Ağır hasarlı evimi tamir ettirip içine girdim çünkü TOKİ’nin şartları çok ağırdı, oradan ev alamadım. Kömür parası, kapıcı parası ödeyecek durumum yok. 2014’te taksitleri başlayacak, 229 lira. İmkanım yok veremem. O nedenle ‘sorumluluğu kendi üstüme alıyorum’ diye dilekçe verip eski evime yeniden yerleştim. Evde tüpüm bitse bahçeye ocak yapar yemeğimi pişiririm ama TOKİ’de bu imkan yok. Bahçede domates biberimi ekip kendini idare edebiliyorum. Özürlüyüm, işim yok, dört nüfus, üç öğrencim var. TOKİ bana ev vermiş Allah razı olsun ama gidemiyorum. Özürlü maaşıyla nasıl ödeyeyeyim?”

http://www.yapi.com.tr/haberler/depremzedelere-sok-konteyner-kentler-kaldiriliyor_109004.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!