Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Felaket Kapıda: Bütün Şehir Tehdit Altında!

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından işaretlenen fay hatlarını güncellediklerini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, "1855 yılında yaşanan depremi yaratan ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan fay hattı, ortalama 150 yılda bir büyük deprem yaratıyor.O tarihin üzerinden hesaplama yaparsanız deprem geldi" dedi.

yapi.com.tr
Felaket Kapıda: Bütün Şehir Tehdit Altında!

Bursa Hakimiyet'in haberine göre, Bursa'dan iki büyük fay hattı geçtiğini hatırlatan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO)Başkanı Engin Er, bu fayların aktif olup olmadığını kontrol ettiklerini açıkladı. Kentsel dönüşüm çalışmalarına başlamadan önce bu çalışmaların mutlaka sonlandırılması gerektiğini dile getiren Er, yeni fay hattı bulunduğu takdirde imar planlarının yeniden revize edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bütün şehir tehdit altında

Fay hatlarının kapsadığı bölgeler hakkında bilgiler veren Er, "Bu faylardan biri İznik'ten başlayarak Mudanya üzerinden devam eden bir hat, diğeri ise Mustafakemalpaşa'dan başlayarak Çalı'nın içerisinden geçip Nilüfer, Osmangazi,  Yıldırım, Kestel, Gürsu ve İnegöl'e kadar devam ediyor. Buradan anlaşılacağı gibi bütün şehir tehdit altında. Belediyeler isterse biz her türlü desteği sağlamaya hazırız" dedi.

Ciddiye alınmıyor

Yerel yönetimlerin fay hatlarını hiçe sayarak yerleşimlere izin verdiğini kaydeden Er, "17 Ağustos depreminden sonra da bu faylar üzerinde imar çalışmasına izin verilmeyen yer bulamazsınız. Gemlik Belediyesi hariç bütün belediyeler buralarda yapılaşmaya izin vermiştir. Bununla ilgili ciddi bir çalışma yapılmamıştır. Kentsel dönüşümler yapılmaya başlıyor. Kentsel dönüşümün makul ve mantıklı yapılabilmesi için paleosismolojik çalışmaların sona ermesi gerekiyor. Eğer aktif fay hattı olduğu bilindiği halde bu bölgelere imar veriliyor ve yapıMehmetçikler uğurlandılaşmaya izin veriliyorsa bu çalışmalar ciddiye alınmıyor demektir" diye konuştu.

Zamanı geldi

Depremlerin periyodik hesaplamalarına bakıldığında tehlikenin yaklaştığının kolayca anlaşılabileceğini aktaran Er, "Çalı'da 1855 yılında yaşanan depremi yaratan ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan fay hattı, ortalama 150, 180 yılda bir büyük deprem yaratıyor. Bu rakamlar Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde de yayınlanıyor. O tarihin üzerinden hesaplama yaparsanız deprem geldi demektir. Bu periyoda baktığımızda yeri belli, büyüklük belli aşağı yukarı zaman belli ama bu doğal afete karşı hazırlıklar yapmıyoruz" ifadelerini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/felaket-kapida-butun-sehir-tehdit-altinda_111494.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!