Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Devlet, 78 Santral Sattı 40 Milyar Gelir Sağladı

Satışa çıkarılan Yenice HES'in de özelleştirilmesi sonrası devlet 79 santral satmış olacak. Bu satışlardan kasaya giren meblağ ise 40 milyarı lirayı geçmiş olacak.

yapi.com.tr/AA
Devlet, 78 Santral Sattı 40 Milyar Gelir Sağladı

Daha önce toplam 78 santrali satan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) son olarak Yenice HES’i satışa çıkardı.

Bu satış da gerçekleştiğinde toplamda 79 santral satılmış olacak. Şu ana kadar devlet santral satışlarından 38 milyar (9,6 milyar dolar + 3,6 milyar TL) gelir sağladı. 2.1 milyarlık satış sözleşme aşamasında, bu satışların onaylanması ile birlikte satış geliri 40 milyarı geçecek.

Yenice HES dahil 8 HES’in satışı için ihale hazırlığı var. Satılacak 8 HES’in kurulu gücü 282 MW. Yapılmış satışlardaki rakamlar dikkate alındığında yeni satışlardan da 1.5 milyar civarında bir gelir elde edilebilecek. Bu gerçekleştiğinde toplam satış 42 milyar lirayı bulacak.

Elektrik piyasasında dağıtım tamamen özel sektörde. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye 21 bölgeye ayrılarak dağıtım işi özelleştirilmişti. Üretimde de özel sektörün payı artıyor. 80 bin MW’a yaklaşan kurulu gücün halen yüzde 75’i özel sektöre geçmiş bulunuyor. Özel sektör hem yeni santrallar kurarak hem de özelleştirmeden devlete ait santralları alarak payını hızla yükseltiyor.

10 grup için 2012 yılında ihale açıldı, devir işlemleri Haziran 2013'te bitti

Elektrik Üretim AŞ’ye ait santralların özelleştirme çalışmaları 2001’de başladı. 2006’da Tercan, Kuzgun, Mercan, İkizdere, Çıldır, Ataköy ve Beyköy HES’ler ile Engil Gaz Türbinleri Santrali ve Denizli Jeotermal Santrali satışa çıkarıldı. Bu 9 santralın özelleştirilmesi 2008’de tamamlandı. 2009’da 57 akarsu santrali kapsama alındı. Kurulu kapasitesi yaklaşık 140 MW olan 18 Gruptan 10’unun ihalesi 2010’da tamamlandı. Kalan 8 gruba iki grup (Kısık HES ile Berdan ve Hasanlar) daha eklendi. 10 grup için 2012’de ihale açıldı. Tüm grupların devir işlemleri Haziran 2013 itibarıyla tamamlandı.

Sırada 7 santral var

ÖİB, daha sonra Hamitabat, Seyitömer, Kangal, Yeniköy Yatağan, Çatalağzı, Kemerköy, Orhaneli, Tunçbilek, Soma B gibi büyük termik santralların özelleştirmesini gerçekleştirdi. Arkasından Manavgat HES, Doğankent, Kürtün ve Torul HES, Karacaören 1 ve Karacaören 2, Kadıncık 1 ve Kadıncık 2, Şanlıurfa HES satışları yapıldı. Satış ilanı çıkan Yenice’nin dışında, şu sıralar ihale hazırlığı yapılan 7 santral daha var. Kepez 2, Kesikköprü, Derbent, Çamlıgöze, Seyhan 1, Seyhan 2 ve Yüreğir’in satışları gerçekleştirilecek.

ETİKETLER: HES ÖİB santral
http://www.yapi.com.tr/haberler/devlet-78-santral-satti-40-milyar-gelir-sagladi_158787.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!