Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerji Borsası için İlk Adım Atıldı

Avrupa Enerji Borsası (EEX) ile Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) arasında, Türkiye'de bir organize enerji borsası kurulması için işbirliği yapılması konusunda mutabakat protokolü imzalandı.

yapi.com.tr / AA
Enerji Borsası için İlk Adım Atıldı

EEX ve TEİAŞ'ın ortak açıklamasına göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen imza törenine gönderdiği mesajda, Asya ve Avrupa arasında köprü olan Türkiye'nin, bölgede bir referans fiyat oluşturma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Kilci, ''Likit spot ve türev piyasaları barındıran bir Türkiye enerji borsasının kurulması, enerji piyasasının liberalleştirilmesi ve elektrik piyasalarının daha da büyümesi için büyük önem taşıyor'' dedi.
    
EEX Mali İşler Yöneticisi Iris Weidinger, imza töreninde yaptığı konuşmada, Avrupa Enerji Borsası'nın son on yılda güvenli ve gelişmiş bir takas altyapısı, uluslararası işbirlikleri ve şeffaf standartları da kapsayan enerji ticaretine ilişkin birçok hukuki düzenleme, teknik altyapı ve operasyonel işletim çerçevesi oluşturduğunu belirtti. Weidinger, EEX ve EPEX Spot olarak Türkiye enerji piyasasının gelişimine katkı sağlamaktan ve bu alandaki uzmanlıklarını Türk iş ortaklarıyla paylaşmaktan mutluluk duyduklarını da bildirdi.

TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır ise imzalanan protokolle ilgili olarak, ''TEİAŞ'ın ulusal ve teknik uzmanlığı ile EEX'in piyasa işletim uzmanlığını buluşturuyoruz. Bu önemli işbirliğinin, Türkiye elektrik piyasasının gelişimini teşvik edeceğine ve destekleyeceğine inanıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
    
Avrupa Enerji Borsası, Avrupa'nın lider enerji borsası konumunda bulunuyor. Enerji ve bağlantılı ürünler için güvenli, likit ve şeffaf piyasalar işleterek elektrik, doğalgaz, karbondioksit salım sertifikaları ve kömür ticaretine aracı oluyor. Alım-satımla ilgili takas ve uzlaştırma işlemleri European Commodity Clearing AG (ECC) adlı takas merkezi tarafından yürütülüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-borsasi-icin-ilk-adim-atildi_100768.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!