Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Eros'un Yanında Mozaik Bulundu

Yumurtalık'taki Ayas Mahallesi'nde ortaya çıkartılan boyalı taban süslemeleri heyecan yarattı.

yapı.com.tr
Eros'un Yanında Mozaik Bulundu

Adana'nın Yumurtalık İlçesi'nde, bir ev inşaatı için yapılan kazıda ortaya çıkarılan 36 metrekarelik Eros mozaiğinin 5 metre kadar yakınında, duvar yapısı ve yeni mozaik izlerine rastlandı.

DHA'nın haberine göre, tarihi Ortaçağ'a kadar uzanan ve Antik Kilikya'nın en önemli liman kenti olan, ünlü kaşif Marko Polo'nun da iki kez ziyaret ettiği yer olarak bilinen Yumurtalık'taki Ayas Mahallesi'nde ortaya çıkartılan boyalı taban süslemeleri heyecan yarattı. Adana Müze Müdürü Kazım Tosun'un gözetiminde yapılan kazıda iki balık figürlü mozaik gün yüzüne çıkarıldı. Tosun, "Eros mozaiğinin bulunduğu alanı programa aldık, kazı çalışmaları devam edecek. İnanıyorum ki önemli eserlere ulaşacağız" dedi.

Tosun, Yunan mitolojisinde geçen 'Aşk Tanrısı Eros'a ait 36 metrekarelik mozaiğin genç Roma dönemine ait, 1500- 1600 yıllık olduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Tosun, "Mozaikte Aşk Tanrısı Eros'un dört adet figürü yer alıyor. Eros, gençlikten yaşlılığa doğru tasvir edildiği bu figürlerin ikisinde oltayla diğer ikisinde ise ağla balık avlarken resmedilmiş. Mozaiğin orta bölümü hasar görmüş, ancak bu kısımda yılan başlı Medusa resmi olduğunu düşünüyoruz. Bu mozaik çok önemli. Çünkü diğer mozaiklerden çok farklı ve ayrıca işçiliği çok kaliteli. Bu mozaiğin üzerini koruma amaçlı toprakla örttük. Kazı programına göre ortaya çıkacak diğer eserlerle birlikte koruma altına alacağız" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/erosun-yaninda-mozaik-bulundu_104418.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!