Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Finans Konusu İhracatçılar için Tam Bir Darboğaz"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in düzenlediği "İhracatın Finansmanı" konulu toplantının açılışında finansman konusunun, ihracatçılar için son derece önem taşıyan kritik bir konu olduğunu, tam anlamıyla bir darboğaz teşkil ettiğini söyledi.

yapi.com.tr / AA
"Finans Konusu İhracatçılar için Tam Bir Darboğaz"

Dünya Bankası'nın son yayınladığı Türkiye Dış Ticaret raporunda da finansa erişimin her düzeydeki şirketler için bir sorun olduğunun ortaya konulduğunu hatırlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları anlattı:

"Biz de bu amaçla konuyu gündeme alıp ilgili tarafları buluşturarak tartışmak istedik. Türkiye için ihracatın önemi her geçen gün daha da artıyor. İhracatımız da her geçen sene yeni rekorlarla yükselmeye devam ediyor. Geçen sene 152 milyar dolar ihracat yaptık. Bu sene 166,5 milyar dolar ihracat hedefimiz var. İlk 5 ayda ihracatımızı yüzde 8 artırdık. Mayıs ayı toplam mal ihracatı, önceki yıllardaki tüm mayıs ayı rakamlarını geçerek Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. Haziran ayının ilk 20 günü itibariyle de yüzde 12'lik bir artış oranı yakaladık. Yılın ilk yarısını da inşallah yüzde 10'luk bir artış ile tamamlayacağız".

Büyükekşi, bu olumlu tempo sayesinde ihracatın, Türkiye ekonomisine verdiği desteğin de her geçen gün arttığına işaret ederek, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,3 büyüyen Türkiye ekonomisine net ihracatla 2,7 puan katkı sağladıklarını belirtti. Madalyonun öbür tarafına da bakmanın gerekliliğine işaret eden Büyükekşi, "İhracatta yaşanan olumlu tempo, ihracatçılarımızın yaşadığı sorunların üstünü örtmemeli. Buzdağının görünmeyen kısmına her zaman odaklanmalıyız. İşte bu yüzden finansman konusu bizim için büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti:

"TİM'in her çeyrek düzenlediği Eğilim Anketlerine göre, her sektörden ve her ölçekte firma finansa erişimi önemli bir zorluk alanı olarak görüyor. TİM İhracat Eğilim Anketinde son dört yılda, dış finansman talebindeki artışı gözlemliyoruz. Firmalarımızın finansman talebi istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. 2014 ocak-mart döneminde dış finansman talebinde bulunan firmaların oranı yüzde 41,2 olarak gerçekleşti. Bu yüzden de ihracatçılarımızın rekabet gücünü artıracak finansman desteklerine ve finansman enstrümanlarına, her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Bu yüzden finansmana erişimi kolaylaştırmak  ve finansman maliyetini azaltmak en önemli hedeflerimizden birisi. Nitekim büyümenin yolu ihracattan, rekabetten ve yatırım finansmanından geçiyor".

"Merkez Bankası, ihracatçı dostu politikalar yürütmeli"

Tam bu noktada Merkez Bankası'na da büyük büyük görev düştüğü değerlendirmesinde bulunan Büyükekşi, finansman maliyetlerinin düşürülmesi için Merkez Bankası'nın ihracatçı dostu politikalar yürütmesi gerektiğini dile getirdi. "Halbuki son dönemde Merkez Bankası'nın sadece faiz kararları ile gündeme geldiğini görüyoruz" diyen Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Merkez Bankası politika faizinde 29 Ocak tarihinde önemli bir yükseliş yapmıştı. Haftalık repo faizleri yüzde 4,5'tan yüzde 10'a yükseltilmişti. Daha sonra 23 Mayıs'ta faizlerde yarım puanlık bir düşüş yapıldı. Biz bu noktada ihracatçıyı destekleyen ve yatırımı cazip kılan faiz seviyesi talebimizi yineliyoruz. Çünkü yüksek faizler yüksek enflasyona neden oluyor. Yüksek enflasyon da ihracatçılarımızın TL bazlı maliyetlerini artıyor. Yüksek faizler yatırım fizibilitelerine girdi teşkil ediyor, karlılık ve getiri beklentilerini, değerlemeleri negatif etkiliyor. Biz dövizle satış yaptığımız için maliyet artışını istediğimiz oranda fiyatlara yansıtamıyoruz. Bunun sonuncunda da ciddi bir maliyet baskısı altına giriyoruz. İşte bu yüzden yüksek faiz seviyeler, ihracatçılarımızın için önemli bir risk olarak öne çıkıyor".

Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların, finansman koşullarının iyileştirilmesi için Merkez Bankası'nın makro olduğu kadar mikro ekonomiye de odaklanmasının önemli olduğuna dikkati çekerek, Eximbank'ın da ihracatçılar için çok önemli bir kurum olduğunu ifade etti.

"Eximbank ihracatçıların en büyük destekçilerinden biri olmaya devam edecek"

Eğilim anketine katılanların yüzde 81'inin finansman ihtiyacını özel bankalardan, yüzde 54'ünün Eximbank'tan, yüzde 35'inin kamu bankalarından, yüzde 21'inin faktöringden, yüzde 9'unun Leasing ve yüzde 7'sinin de yurtdışı finans kurumlarından karşıladığını bildiren Büyükekşi, Eximbank'ın bu alanda ihracatçıların en büyük destekçilerinden biri olmaya devam edeceğini söyledi. Büyükekşi, 2013 yılında Türk Eximbank'ın nakdi kredi ve sigorta imkanı ile ihracata 28 milyar dolar destek sağladığını bildirerek, "Böylece Türk Eximbank, 2013 yılında Türkiye ihracatının yüzde 19'unu finanse etti. 2014 yılında da Türk Eximbank yüzde 20 artışla ihracatımıza 33,8 milyar dolar toplam destek sağlamayı hedefliyor" diye konuştu.

Farklı kurumlarla yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi veren Büyükekşi, tüm bu çalışmalarla finansal enstrümanların bilinirliğini artırmayı ve ihracatçıların finansmana erişimde karşılaştıkları sorunlara çözümler bulmayı amaçladıklarını anlattı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/finans-konusu-ihracatcilar-icin-tam-bir-darbogaz_121708.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!