Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Galata Kulesi'nde Yapılan İşlem Doğru”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi'nde yapılan ve tartışmaya neden olan restorasyonla ilgili açıklamada bulundu. Bakan Ersoy, restorasyon işleminin doğru olduğunu ancak kullanılan ekipmanların yanlış seçildiğini söyledi.

yapi.com.tr
“Galata Kulesi'nde Yapılan İşlem Doğru”

NTV'de Funda Görey'in sorularını yanıtlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galata Kulesi'ndeki restorasyonla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhuiyet’in aktardığı habere göre; Bakan Ersoy şunları kaydetti: "Galata Kulesi, bizim de hoş bulmadığımız bir fotoğrafla gündeme geldi. Ama tek bir kare ile yorumlamanın çok hakkaniyetsiz olduğunu belirtmek istiyorum. 1962 yılında ilk kez ciddi bir restorasyon kararı alınıyor. O zamanki dönemin anlayışında beton ve betonarme kabul görmüş ama bugün kabul görmüyor tabi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte bir restorasyon kararı alındıktan sonra Anıtlar Genel Kurulu'nun almış olduğu kararla, 'Buraya özgü olmayan yapının malzemenin ayrıştırılması, raspalanarak özgün malzemenin kalması' kararı veriliyor. Özellikle çatı kısmında özellikle o külah kısmı tamamen betonarme hale getirilmiş. Anıtlar Kurulu kararına istinaden çalışma başlıyor. Önce bir raspa yapılıyor sonradan yapılan eklentiler oradan çıkartılıyor. Çürütme ve tümleme dediğimiz bir terim var. Beton orijinal yapıyı çürütüyor. Duvarın belli bir kısmı gitmiş ve tümlerken inşaat demiri betonla yapılmış. Anıtlar Kurulu 'bunu al' diyor. Daha özgün malzeme ile onu tümlüyorsunuz. Yapılan işlemler de bu aslında. Yapılan işlem doğru, kullanılan ekipman yanlış.”

“Bir sertifika programı da bu restorasyonlar için hazırlıyoruz. Hem bu restorasyon ihalelerine girecek müteahhitlere belli belgelerin verilmesi, hem onların ustalara ve işçilere belli sertifikaların verilmesi, hem restorasyonla ilgili eğitimlerin de verileceği bir sertifikasyon sistemi üzerinde çalışıyoruz. Tabi ceza kesersiniz bu tür olaylarda ama önemli olan bunları önlemek. Bunun için de eğitim ön plana çıkıyor. Bu nedenle bir sertifikasyon süreci başlatıyoruz."

"Beyoğlu Kültür yolu Galataport'la gündeme gelmiş bir konu. Galataport ve Atatürk Kültür Merkezi iki uç noktası. Galataport'ta cruise operasyonları ertelendi ama önümüzdeki yıl inşallah hizmete girecek.  Galataport da inşallah önümüzdeki yıl hizmete girecek ve buradan başlayarak Beyoğlu Kültür Yolu projesi hayata geçecek. Eski kültür hayatını Beyoğlu'na getirmeyi amaçlayan bir çalışma. Galata Kulesi meydanını da kültür meydanı haline getirmeyi amaçlıyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/galata-kulesinde-yapilan-islem-dogru_181408.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!