Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Gaziemir'de Zehir Sondajı

İzmir Gaziemir'de önlem olarak sadece üzerine toprak atılan zehirli atık gömülü alanda sondaj başlatıldı. TAEK'in öncülüğündeki sondajda radyoaktif atıkların karıştığı yeraltı suları inceleniyor.

yapi.com.tr
Gaziemir'de Zehir Sondajı

Radidal'in haberine göre, İzmir Gaziemir’deki kurşun fabrikasının arazisine gömülü zehirlerle ilgili çalışma, sonunda başlatıldı. İzmir Valiliği, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) koordinasyonuyla başlatılan çalışmalar kapsamında 60 dönümlük arazide sondaj yapılıp numuneler alınıyor. Analizlerde radyoaktif maddelerin yeraltı sularına karışıp karışmadığı incelenecek. Çalışmalar hafta başından bu yana devam etti. Daha önce zehirlerin gömüldüğü yere sadece toprak atılmıştı.

Gaziemir’deki yaklaşık 70 yıl faaliyet gösteren Arslan Kurşun Fabrikası’nın atıklarını yıllarca 60 dönümlük arazisine gömdüğü ortaya çıkmıştı. Gömülen zehirli atıkların içinde insan ve çevre sağlığına zararlı radyoaktif maddelerin de bulunduğu 2007’de tespit edilmiş ancak bugüne kadar işlem yapılmamıştı.

Yeraltı sularındaki risk

Türkiye’nin bir anda gündemine oturan olayla ilgili olarak çok sayıda milletvekili ilgili bakanlıklara sorular sormuş, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları suç duyurularında bulunmuştu. Ancak yetkili kurumlar sadece gömülü atıkların üzerine 10 bin 200 ton toprak atmakla yetinmişti.

Arazide gömülen zehirli atıkların üzerine toprak atılırken yeraltı sularıyla ilgili çalışma yapılmamıştı. Yağmur sonrası araziden sızan köpüklü ve ağır metal içeren suların arazinin yanındaki dereye karıştığı ortaya çıkmıştı.

Geniş koordinasyon

TAEK’in talimatıyla bu haftabaşında, çevresi yerleşim alanıyla çevrili, atık gömülü arazide yeni bir çalışma başlatıldı. Arazinin değişik noktalarından sondaj yöntemiyle yeraltı suyu örnekleri alındı. Numune alma işlemleri ihaleyle belirlenen bir firma tarafından gerçekleştirildi. Gaziemir’deki olayla ilgili İzmir Valiliği’nde bir koordinasyon kuruldu. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü başta olmak üzere diğer ilgili kurumlar bu koordinasyonun bir parçası oldu. Valiliğin talimatıyla araziden örnekler alınmaya başladı. Koordinasyon valilik tarafından yönetilse de teknik olarak tüm sorumluluk TAEK’e ait. Araziden alınan örnekler analiz edilecek. Yeraltı sularıyla ilgili yapılacak analiz sonuçlarının yaklaşık bir ay sonra hazır olacağı öğrenildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gaziemirde-zehir-sondaji_109523.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!