Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Halka 602 Milyon Dolarlık Teklif

Mısırlı Orascom, Batıçim'in kendisine ait olmayan yüzde 78.5'lik A ve B grubu hissesini almak için halka çağrı yapacak. Orascom hisseler için 602 milyon doları gözden çıkardı.

Radikal Gazetesi



ısırlı Orascom Construction Industries'in (OCI) Türkiye'deki şirketi OCI Çimento, yüzde 21.58' hissesini İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndan topladığı Batıçim'in (Batı Çimento) kendisine ait olmayan yüzde 78.5 oranındaki hissesini yüzde 45.5 primli fiyattan satın almak için halka çağrı yapmaya hazırlanıyor. OCİ halka çağrı izni için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurdu.

Fiyat yüzde 45.5 primli
SPK başvurusunda belirtilen ve her bir B Grubu Batıçim hissesi için teklif edilen çağrı fiyatı 11.50 YTL. Bu fiyat İMKB'de bir ay içindeki hisse fiyatı ortalamasına göre yüzde 36.3, son iki ay ortalamasına göre yüzde 40.2 ve son bir yıa göre yüzde 45.5 prim içeriyor.
Her bir A Grubu Batıçim hissesi için teklif edilen 1.880 YTL'lik çağrı fiyatı ise, A Grubu hisselere verilmiş olan yönetim, oy ve temettü imtiyazlarına ilişkin bir prim içeriyor. Buna göre Orascom sözkonusu A ve B Grubu hisseler için yaklaşık 602.3 milyon dolara karşılık gelen toplam 830.8 milyon YTL hisse bedeli ödeyecek.

Yönetim İzmiroğlu'nda
Yüzde 10 hissesi Sevinç İzmiroğlu'na ait olan Batıçim'de buna karşın yönetimde İzmiroğlu ailesi aktif durumda. Batıçim'in yönetim kurulu başkanı Feyyaz İzmiroğlu'nun yanı sıra yönetim kurulunda Sevinç ve Muzaffer İzmiroğlu da yer alıyor.
Uzmanlar inşaat sektörünün canlı olduğu Ege Bölgesi'nin en büyük çimento fabrikalarından Batıçim'e yüksek primli fiyat teklif edilmesinin normal olduğunu belirtiyor. Yüksek fiyatta en önemli etkeninin TMSF'nin geçen yıl Uzanların çimento fabrikalarını ihale öncesi belirlediği muhammen bedellerin çok üzerinde fiyatlarla satması olduğu öne sürülüyor. TMSF bu fabrikalar için ihale öncesi 433 milyon dolar muhammen bedel belirlemişti. Ancak satışlardan 1 milyar 73 milyon dolar elde edilmişti.

Değeri 10 milyar dolar

OCI gelişmekte olan piyasalarda ve Avrupa'da çimento üretimi ve inşaatta faaliyet gösteriyor. 20'yi aşkın ülkede, 40 binden fazla çalışanı bulunan OCI'nin piyasa değeri 10 milyar dolar civarında. Şirketin hisseleri Kahire ve İskenderiye borsalarıyla Londra Borsası'nda ve Global Saklama Makbuzu (Global Depository Receipts) formatında işlem görüyor.
Mısır, Cezayir, Türkiye, Pakistan, Kuzey Irak ve İspanya'da çimento fabrikaları işleten ve yıllık toplam 21 milyon tona yaklaşan üretim kapasitesi bulunan OCI, Irak, Nijerya, Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleştirdiği yatırımlarla üretim kapasitesini yılda 34 milyon tona yükseltmeyi hedefliyor. OCI Çimento Grubu başta Mısır'dan olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'da 30'u aşkın ülkeye ihracat yapıyor. OCI aynı zamanda İspanya, Mısır ve Cezayir'de mıcır ve hazır beton üretimi ve dağıtımı yapıyor, ayrıca yine bu ülkelerde çimento torbası da üretiyor.

Van'da fabrikası var
OCI Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya'da özel sektör ve kamu sektöründe faaliyet gösteren müşterileri için endüstriyel ve ticari alanda, su ve kanalizasyon, nakliye, telekomünikasyon, denizcilik, turizm ve demiryolu sektörlerinde mühendislik tedariki ve inşaat hizmetleri sunuyor.
OCI Çimento 2006 yılında TMSF'den Van Çimento Fabrikası'nı satın almıştı. Van Çimento Fabrikası, yıllık yarım milyon ton çimento üretim ve yılda toplam 1 milyon ton klinker öğütme kapasitesine ulaşmak üzere yenileniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/halka-602-milyon-dolarlik-teklif_52112.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!