Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hangi Şehirde Musluk Suyu İçilebilir?

Büyükşehirlerde içme suyunun kaliteli, sağlıklı ve uluslararası standartlara uygun halde vatandaşlara ulaştırıldığı bildirildi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinden alınan bilgiye göre, İstanbul'un içme suları son teknolojiyle donatılmış tesislerde arıtıldıktan sonra dağıtım ağıyla vatandaşlara sunuluyor.

Sabah Gazetesi
Hangi Şehirde Musluk Suyu İçilebilir?

üyükşehirlerde içme suyunun kaliteli, sağlıklı ve uluslararası standartlara uygun halde vatandaşlara ulaştırıldığı bildirildi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinden alınan bilgiye göre, İstanbul'un içme suları son teknolojiyle donatılmış tesislerde arıtıldıktan sonra dağıtım ağıyla vatandaşlara sunuluyor. Musluklardan akan suyun Sağlık Bakanlığınca yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik kriterlerine uygun olduğunu belirten yetkililer, şunları kaydetti:

''Akredite olmuş İSKİ laboratuvarları ve diğer kamu kuruluşlarınca yapılan analiz sonuçları, musluklardan akan suyun Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği ve ABD Çevre Koruma Ajansı kriterlerine uygun olduğunu gösteriyor. Kurumumuzca her gün şehrin 350-400 farklı noktasından alınan numunelerin analiz neticesi 'www.iski.gov.tr' adresinde de yayımlanarak kamuoyuna duyuruluyor.''

Ankara'nın bulanıklık değeri 0.74

Uluslararası standartlara göre, kaynak sularında 5'in üzerinde çıkmaması gereken bulanıklık (NTU) değeri Ankara'da 0.74 düzeyinde bulunuyor. Ankara suyunun sertliği 97.8, sudaki organik madde değeri litre başına 2.9 miligramken, ''klorun yüzeysel su kaynaklarında bulunan organik maddelerle reaksiyona girmesiyle oluşan kanser yapıcı bileşikler'' olarak tanımlanan ''trihalometanlar'' yönünden de Ankara'nın içme suyu değeri 52.79 olarak belirtiliyor.

"İzmir'e dünya kalite standartlarına uygun su veriliyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte çok geniş alanda bulunan içme suyu üretim kaynakları Merkezi Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA) ile tek merkezden 7 gün 24 saat kumanda ediliyor. SCADA ile 2 baraj, 102 derin kuyu, 71 pompa istasyonu, 344 motopomp, 48 depo, havuz, gözlem kuyusu ve 17 hat vanasının kontrolü yapılıyor. Sistemle tüm su dağıtım ağı bir kumanda merkezinden bilgisayar ve telsiz sistemiyle izlenebiliyor, su dağıtımı uzaktan kumandalı motorlu vanalarla kontrol ediliyor, hat basınç ve debileri, depo seviyeleri, sensörlerin de aracılığıyla sürekli denetlenebiliyor.

Yetkililer, küresel iklim değişimine bağlı kuraklığın sonucu olarak İzmir'e içme suyu sağlayan yeraltı suyu kaynaklarında farklı düzeylerde olmak üzere arsenik konsantrasyonlarında artış belirlenince gerekli çalışmalar yapılarak sorunun çözüldüğünü belirtti. Üniversitelerle yapılan iş birliği sonucunda sorunun acil çözümü için 2008'in yaz aylarında biri dünyanın en büyük tesisi olan 3 ayrı arsenik arıtma tesisinin inşaatına başlandığını belirten yetkililer, rekor hızla tamamlanan tesislerin tümünün 4 Mart 2009'da tam kapasiteyle devreye girdiğini söyledi. Bu arıtma tesisleriyle İzmir'e dünya kalite standartlarına uygun içme suyu verildiğini vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti:

''Halen Göksu ve Sarıkız kuyularından gelen yer altı suları Göksu, Menemen ve Çavuşköy kuyularından gelen yeraltı suları Menemen, Halkapınar kuyularından gelen yer altı suları da Halkapınar içme suyu arıtma tesislerinde arsenikten arındırılarak kente veriliyor.''

İçme suyu kalitesi ve arsenik değerlerinin sürekli izlendiğini belirten yetkililer, şehir içi su dağıtım şebekesinde 40 ayrı noktadan periyodik alınan su örneklerinin, içme suyunun kalitesini belirlemekte kullanılan 16 ayrı parametre analiz edildiğini, yapılan tüm analizlerde parametre değerlerinin verilen sınır değerlerin altında kaldığının görüldüğünü bildirdi. İZSU yetkilileri, İzmir'de geçen yıl ortalama su tüketiminin günde 505 bin 427 metreküp olarak gerçekleştiğini, içme suyunun yüzde 63'ünün yeraltı suyu kuyularından, yüzde 37'sinin yüzeysel su kaynaklarından sağlandığını kaydetti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7
http://www.yapi.com.tr/haberler/hangi-sehirde-musluk-suyu-icilebilir_78200.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!